Tévhit volna, hogy a kelbimbó egészséges?

„Utálom a kelbimbót” – az Elhagyott játékok című mesesorozat visszatérő mondata ez, és bár a meséért odavoltunk, a fenti állásfoglalás sok gyereket elriasztott a bimbós kel fogyasztásától.

Szerintünk azonban mindenki számára ajánlott volna tenni (még) egy próbát a kelbimbóval: sülve roppanósan finom, egy krémes levesnek gazdag, mély ízeket ad, szalonnával és sok sajttal összesütve pedig a kisebbek kedvére is tehetünk vele.

Fogyasztásának megannyi előnye van, ugyanakkor bizonyos betegséggel élők, illetve gyógyszert szedők jó, ha vigyáznak vele!

Miért együnk kelbimbót?

A kelbimbó, avagy bimbós kel a káposztafélék családjába tartozik, a vadkáposzta egy termesztett változata. Igazán egészséges választás, ugyanis egy adag belőle a napi C-és K-vitamin szükségletünket fedezi, ráadásul A-, B- és E-vitamin, mangán, vas, kálcium, illetve folsav is jócskán található benne. Fogyasztása vízhajtó hatással jár, és mivel keresztes virágú zöldségféléről beszélünk, a rák kialakulásának kockázatát szintén csökkenti.

Diéta idején is ajánlott időről időre enni belőle, ugyanis bár szénhidráttartalma relatíve magas, 100 grammjában csupán 42 kalória van, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne. Egyes vizsgálatok szerint a benne található alfa-liponsav nevű antioxidáns növeli az inzulinérzékenységet, így a kelbimbó fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet.

Kinek nem ajánlott?

Azok számára, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, vigyázni kell a kelbimbóval, ugyanis annak magas K-vitamin-tartalma miatt a készítmény hatékonysága csökkenhet. Emellett érdemes megfontoltan fogyasztani a bimbós kelt pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek is, ugyanis a zöldség megzavarhatja a pajzsmirigy működését.

Kis mennyiségben jó eséllyel nem okoz majd gondot senki számára, de az érintettek jó, ha ügyelnek a mértékletességre!

Kelbimbóból finomat

Érdemes többféle formában kipróbálni ezt a zöldséget, könnyen lehet ugyanis, hogy ha főve nem is, sülve vagy levesként kedvünkre való lesz. A már említett baconös-sajtos sült kelbimbó jó választás lehet kezdőszinten, ahogyan a sajtbunda alatt, csőben sült kelbimbó is. A későbbiekben pedig ebben a receptválogatásban mindenki garantáltan talál szája íze szerint való finomságokat.

Elolvasom a cikket