Magyarország hídfőállás Európa és Ázsia között

A pénzügyminiszter kiemelte: a keleti nyitás politikájának köszönhető, hogy hazánk ma már hídfőállás Európa és Ázsia gazdasági együttműködésében, Magyarország a kínai befektetők első számú célpontja Kelet-Közép-Európában.

A tárca közleménye szerint egyre több kínai vállalat dönt úgy, hogy Magyarországon fektet be és itt hozza létre regionális központját, 2023-ban ismét Kínából érkezett a legtöbb külföldi befektetés hazánkba. Ezek közül is kiemelkedik a CATL 3000 milliárd forintos, a Huayou Cobalt 520 milliárd forintos, az EVE Power 400 milliárd forintos és a BYD több milliárd eurós szegedi beruházása – sorolta a tárcavezető. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, mára Kína Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere a tavalyi adatok szerint, a kétoldalú kereskedelmi áruforgalmának értéke meghaladta a 12 milliárd dollárt, ezzel a legfontosabb Európán kívüli partnere hazánknak.

Az elmúlt években több kínai bank is Magyarországot választotta működése helyszínéül, ez is mutatja, hogy a kínai pénzintézetek bíznak a magyar gazdaságban – mondta el Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy 2021-ben a világon elsőként sikeres Zöld Panda kötvénykibocsátást hajtottunk végre a kínai piacon, és egymilliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátottunk ki, amelyben a Bank of China főszervezőként működött közre.

Elolvasom a cikket