Lukasenka: Fel kell készülnünk a háborúra

„Már régóta mondom: kompakt, kis ország vagyunk a lakosság számát tekintve. Nem vagyunk Oroszország, különösen nem Kína, India vagy a NATO-blokk. Nem tudjuk gazdaságilag eltartani azt a fajta hadsereget, amely a háborúhoz szükséges, ezért alkalmazkodnunk kell” – mondta.

Szerinte a fegyveres erők az állam védelmére hivatottak, de ha szükséges, azonnal összeszervezik a területvédelmet és a katonaságot. Ebben az esetben a haza védelmezőinek száma sokszorosára nő.

„Ehhez azonban egységre és fegyelemre van szükség az országban. Ez megvan” – mondta Lukasenko.

Ezzel kapcsolatban a fehérorosz vezető utasítást adott a területvédelem feladatainak aktualizálására, figyelembe véve a harci műveletek jelenlegi feltételeit.

„A rendszert már meghatároztuk. Ellenőrizzük: az államtitkárnak vaskos feladata, hogy a népi milíciától kezdve a fegyveres erőkig mindent ellenőrizzen, nem a látszat kedvéért. Vagyis országunk védelmi rendszerét megteremtettük” – hangsúlyozta a fehérorosz elnök.

Emlékeztetett arra is, hogy korábban utasítást adott arra, hogy külön nyilvántartásba vegyék azokat a polgárokat, akik a rendvédelmi szervek különleges egységeiben szolgáltak.

Ezenkívül a Fehérorosz Vadászok és Halászok Társaságában mindenkinek, akinek fegyvere van, készen kell állnia arra, hogy szükség esetén megvédje az országot.

„A közeljövőben minden egységet ellenőrizni fogunk. Miért ragaszkodom hozzá: ez a speciális kiképzés sokba kerül nekünk. Az ilyen különleges erők kiképzése sok pénzbe kerül… Sok vadászunk van, nekik is kellene egy saját egység, saját fegyverekkel. Hol fogunk jobb mesterlövészeket találni, mint amilyenek náluk vannak? Ezért kellene ezt is kihasználnunk. Nem szabad azt várnunk, mint a szovjet időkben, hogy pénzt adunk, építünk egy katonai várost, toborzunk oda egy csomó embert, kiképezzük őket, ahogy a hadseregben szoktuk, és aztán megtanulnak harcolni. Így tönkretesszük a gazdaságot, szegény embereink lesznek. Nem fektethetünk be ekkora összeget egy ilyen kiképzési rendszerbe” – mutatott rá Lukasenko.

Emlékeztetett arra az utasítására is, hogy magában a hadseregben is javítani kell a katonák képzését.

Emellett megjegyezte, hogy Fehéroroszországnak tovább kell erősítenie védelmi képességét és felkészültségét arra, hogy katonai agresszió esetén szembeszálljon az ellenséggel.

„A régi formula: Ha békét akarsz – készülj fel a háborúra. Szeretném még egyszer hangsúlyozni (bár miért is kellene igazolnunk magunkat bárki előtt), hogy nem megyünk háborúba, nem akarunk háborúzni… Bármennyire is kiélezett a helyzet Fehéroroszország körül, még nem tapasztaltunk olyan tendenciákat, hogy háborút indítsanak ellenünk” – mondta a fehérorosz vezető.

Alekszandr Lukasenko emlékeztetett arra is, hogy mind a szomszédos állam frontján történt események, mind a világban az elmúlt évek katonai konfliktusainak tapasztalatai alapján Fehéroroszország már négyszer reformálta meg a hadsereget.

Ugyanakkor leszögezte a pilóta nélküli légi járművek fejlesztésének fontosságát, amelyek komolyan befolyásolhatják a háború menetét, de „kiképzett katonák és megbízható fegyverek nélkül nem lehet hatékonyan védekezni”.

„Tehát igen, a drónok komoly újdonságot jelentenek. De jelentősen befolyásolja majd a katonai műveletek menetét. A drónok komoly tényezőként vannak jelen. Ahogy a katonák mondják, nagyon hatékony és kedvező a háború szempontjából. Félelmetes ezt kimondani, de mégis. Ma, mint mondtam, a hadviselő felek nem kímélik a drónokat, hogy egyetlen személyre vadásszanak. Mert ez olcsóbb, mint egy vadászgép kiképzése. Tehát igen – drónok” – mondta a fehérorosz elnök.

Megjegyezte azt is, hogy az ellenséges drónok elleni hatékony fellépéshez modern felszereléssel – elektronikus hadviselési rendszerekkel (REB) – is rendelkezni kell. Szerinte Fehéroroszországnak készen kell állnia „ennek a fertőzésnek az elhárítására”.

„Egy új kifejezés jelent meg közöttünk, a katonai. És nem csak egy kifejezés. Egy új folyamat a harcban. Tüzérséggel támadnak – azonnal meg kell jelölni a koordinátákat, ahonnan támadnak, és válaszolni és fedezni kell ezt a tüzérséget. Ezt gyorsan kell tenned. De ehhez megfelelő rendszerekkel kell rendelkezned. És még sok minden mást is, amit a harc gyakorlata mutat be” – mondta a fehérorosz vezető.

Emlékeztetőül, Lukasenko többször kijelentette, hogy a NATO-országok agresszív terveket szőnek Fehéroroszország ellen. Ezzel kapcsolatban az ország úgy döntött, hogy megerősíti az állam védelmi kapacitásának megerősítésére irányuló munkát.

Elolvasom a cikket