Ez a gomba gyógyítja a veséket, és erősíti a csontokat

A „champignon” szó a francia nyelvből egyszerűen fordítva gombát jelent. A franciák voltak azok, akik a csiperkegombát ipari termesztéssé tették, ezért tartják francia gombának.

A csiperkegombát sütik, különféle salátákhoz és rágcsálnivalókhoz adják.

Tökéletesen kombinálhatók zöldségekkel, hússal, sajttal és csirketojással. Általánosságban elmondható, hogy egy tapasztalt háziasszony ezeket a gombákat igazi kulináris műalkotássá változtathatja. Az orvosok biztosítják, hogy a gombák hasznosságukban nem rosszabbak a vörös halaknál, de sokkal hozzáférhetőbbek, mert legtöbbször olcsóbbak. Elmondjuk, milyen előnyei vannak a gombáknak, hogy ehet-e feketére sült gombát, illetve hogy ki ne fogyassza azt.

Milyen előnyei vannak a gombáknak az emberi egészségre?

Ezek a gombák nagyon népszerűek, mert belőlük egy csomó finom ételt lehet főzni, ráadásul a termék olcsó, így mindenki megengedheti magának. A gomba is nagyon egészséges, és tápértéke a vörös halakéhoz hasonló, mert sok foszfort, vasat, jódot, kalciumot és cinket tartalmaz.

Magas foszfortartalmának köszönhetően a gomba normalizálja az idegrendszert, enyhíti a fáradtságot, fokozza az anyagcserét, erősíti a csontszövetet és a fogzománcot. Az orvosok a gombafogyasztást azoknak az embereknek ajánlják, akiknek nagy a szellemi terhelése. Hiszen a B-, E-, D-vitamin-, biotin-, linolsav-, pantoténsav- és más savak tartalmának köszönhetően aktiválja az agyat.

A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy a gombát vegyék be a napi étrendbe azok, akik gyorsan fogyni akarnak. Ezek a gombák alacsony kalóriatartalmúak, segítenek felgyorsítani az anyagcserét, és minden olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Ezenkívül a gomba rendkívül fontos nátriumot tartalmaz, amely támogatja a szív- és érrendszer, az izmok és a vese egészségét. A gomba segít lebontani a koleszterinplakkokat, ezáltal kiegyenlíti az érelmeszesedés kialakulását. A gomba normalizálja a vércukorszintet, és erősíti az idegrendszert is.

A csiperkegomba kiváló növényi fehérjeforrás, így ideális termék lesz azok számára, akik nem fogyasztanak húst.

A szakértők azt javasolják, hogy a gomba kiválasztásakor figyeljünk a szárat és a kalapot összekötő fóliára. Ha a fólia ép, az ilyen gombák fogyaszthatók. A gombát legfeljebb öt napig ajánlott hűtőszekrényben tárolni, és rendszeresen ellenőrizni, hogy nem lett-e nedves és csúszós.

Ki nem fogyaszthatja?

Az orvosok nem ajánlják a gomba fogyasztását 65 év felettieknek, terhes nőknek és szoptató anyáknak, valamint 12 év alatti gyermekeknek. Ne fogyasszanak gombákból készült ételeket azok, akik a gyomor-bélrendszer krónikus betegségeiben szenvednek: májgyulladás, epehólyaghurut, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorfekély, nyombélfekély. A gombák ugyanis ezen betegségek súlyosbodását idézhetik elő.

Elolvasom a cikket