A gyermekkori daganatok korai felismerésének jelentőségére hívja fel a figyelmet a SOTE

MH/ MTI
2024. szeptember 24. kedd. 16:28

Azt írták, a nemzetközi rendezvénysorozat keretében szombaton az épületek kivilágítása mellett egy, a Duna korzótól a Széchenyi István térig tartó sétával szeretnék ráirányítani a lakosság figyelmét arra, hogy a gyermekkori rákos megbetegedések a felnőttekhez képest sokkal rövidebb idő alatt alakulnak ki, ezért a korai diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit. A rendezvény jótékonysági nagykövete Epres Panni modell.

Kiemelték: Magyarországon évente mintegy 230-250 új gyermekonkológiai esetet diagnosztizálnak. A betegek csaknem kétharmadát a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén kezelik.

A leggyakoribb gyermekkori ráktípus a leukémia, azaz a csontvelő és a vér rákos megbetegedése, amely az esetek harminc százalékát teszi ki. Ezt követi az agy- és központi idegrendszeri daganatok száma, amely a páciensek huszonhat százalékát érinti – részletezték.

„A fővárosi gyermekgyógyászati klinika Tűzoltó utcai részlegén évente mintegy 1300 beteget látnak el valamilyen daganatos megbetegedéssel, a gyógyulási folyamat pedig hosszú. Az aktív kezelési periódus a diagnózistól számítva elérheti az ezer napot, amíg a tünetek részlegesen vagy teljesen megszűnnek” – idézték Szabó Attilát, az intézmény igazgatóját.

Az Aranyséta szombaton 18 órakor a Vigadó térről indul, ahol beszédet mond Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, illetve Garami Miklós főorvos, klinikai onkológus szakorvos. A menet ezután a Duna korzó, Március 15. tér, Erzsébet híd, Döbrentei tér, Várkert Bazár, Clark Ádám tér, Széchenyi Lánchíd érintésével a Széchenyi István térre érkezik. A sétához az említett helyszínek bármelyikén lehet csatlakozni.

A szervezők közleménye szerint a séta alatt különleges arany kivilágítást kap az MVM Dome, a Müpa, a Halászbástya, a Várkert Bazár és a Groupama Aréna, ugyanis az arany a gyermekrák elleni harc nemzetközi színe – idézi a közlemény Constantin Tamást, a klinika igazgatóhelyettesét, a program egyik szervezőjét. Ez a szimbólum jelképezi a bátorságot és a reményt, amely az érintett gyermekek és családjaik számára is kiemelten fontos ezekben az időkben – írták.

A részletekről további információ az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Elolvasom a cikket