Zelenszkij: Közelebb vagyunk a békéhez, mint gondolnánk

„Egy Zelenszkij külföldi vezetőkkel folytatott beszélgetéseit ismerő, neve elhallgatását kérő személy szerint az elnök úgynevezett „győzelmi tervében” nem voltak igazi meglepetések, és nem is jelentett komoly változást. Egy másik tisztségviselő ‘kívánságlistának’ nevezte” – áll a cikkben.

A cikk szerzői szerint Zelenszkij borúlátó értékelése a „győzelmi tervről” aláhúzza a pesszimizmus elmélyülését Kijev szövetségesei körében, ahogy a háború harmadik éve tart. A szövetségesek attól is tartanak, hogy csökken Ukrajna támogatása, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba a mindössze hat hét múlva esedékes amerikai elnökválasztás után.

Két tisztségviselő szerint legalább az egyik szövetséges azt javasolta, hogy kezdjék meg a kapcsolatfelvétel új fordulóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az egyik tisztségviselő szerint a szövetségesek ugyan támogatni akarják Ukrajnát, amíg csak szükséges, de tisztázniuk kell, hogyan nézhet ki a béke. Egy másik tisztségviselő szerint semmi jel nem utal arra, hogy a Kreml meghátrálást tervezne; a szövetségesek arról is tárgyalnak, hogy a novemberi brazíliai G20-as találkozó előtt közvetlenül is megszólítsák Putyint.

Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésének éves ülése alkalmával mutatja be „győzelmi tervét”. Zelenszkij még ezen a héten bemutatja „győzelmi tervét” Joe Biden amerikai elnöknek is.

Az egyik üzenet, amelyet ezen a héten az Egyesült Államoknak átad, az, hogy a szövetségesek ne tántorodjanak el. Az ABC „Good Morning America” című műsorának adott, kedden adásba kerülő interjújában Zelenszkij arra szólította fel a szövetségeseket, hogy Ukrajna megerősítésével gyorsabban vessenek véget a háborúnak.

„Szerintem közelebb vagyunk a békéhez, mint gondolnánk” – mondta Zelenszkij.
– mondta az ABC-nek.

Mint ismeretes, a „győzelmi terv” elsősorban Joe Biden támogatását szem előtt tartva készült, és ha az amerikai elnök nem hajlandó támogatni azt, akkor Ukrajna továbbra is a B-terv szerint fog cselekedni, ami sajnálatos – jelentette ki az ukrán elnök a The New Yorker hetilapnak adott interjújában.

Elolvasom a cikket