Ha szívbeteg, kerülje el ezeket az ételeket

Az orvos azt tanácsolta az ilyen egészségügyi problémákkal küzdőknek, hogy mondjanak le néhány népszerű élelmiszerről.

Kanevszkaja mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy a só, a cukor és a transzzsírok károsak a szívbetegségben szenvedők számára. Ezek miatt emelkedik a vérnyomás, kialakul a cukorbetegség, az elhízás és az érelmeszesedés, ami jelentősen növeli a szívinfarktus, a szívelégtelenség és a halálozás kockázatát.

Fontos továbbá, hogy a feldolgozott húsok, a finomított és feldolgozott gabonafélék és szénhidrátok, a cukros üdítők és gyümölcslevek, a fagylalt és a chipsek minél kevesebbet szerepeljenek az étlapon – mondta az orvos. „A feldolgozott húsok – hot dog, szalonna, kolbász, virsli, kolbász, szalámi és más csemegehúsok – tartósítószereket tartalmaznak. A szív számára a legrosszabbak a nagy mennyiségű sóval és egyéb nitrátokkal feldolgozott húsok. Ezeket teljesen ki kell iktatni az étrendből” – jelentette ki Kanevszkaja.

A kekszek, sütemények és muffinok csak alkalmi élvezetek lehetnek – folytatta Kanevszkaja. Ezek a desszertek sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami súlygyarapodást idéz elő. Emellett növelik a trigliceridszintet a vérben, ami káros a szívre.

„Nem szabad megfeledkezni az édes üdítők ártalmairól sem, hiszen egy kis doboz 10 kanál cukrot tartalmaz. A friss gyümölcslevek nagy mennyiségű fruktózt tartalmaznak, ami nem alkoholos zsírmájbetegséget, érelmeszesedés kialakulását és II. típusú cukorbetegséget okozhat” – mondta a terapeuta.

A fagylalt szintén egészségtelen termék – tette hozzá az orvos. Ez a desszert túl édes és zsíros, ezért gyakori fogyasztása káros a szívre.

Végül az orvos azt ajánlotta, hogy felejtsük el a chipseket, mivel ezek nemcsak telített zsírokkal vannak tele, hanem sóval is borítottak, ami folyadék-visszatartást okoz a szervezetben, megnövekedett vérnyomást és ennek következtében szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Elolvasom a cikket