Hogyan hatnak az antidepresszánsok az agyműködésre és a memóriára?

„Az antidepresszánsok javítják az agyműködést, beleértve a memóriát is. A szelektív szerotonin visszavétel gátlók/SSRI-k csoportjába tartozó gyógyszerekről beszélünk. A szerotonin az, ami meghatározza, hogy az embernek emelkedett lesz-e a hangulata. Ha az agyban elég boldogsághormon van, akkor jól érezzük magunkat, ha viszont hiány van, akkor depressziósak lehetünk.

A tanulmány szerint az antidepresszánsok szedése nemcsak a betegek hangulatát javította, hanem a kognitív teszteken nyújtott teljesítményüket is. A legjelentősebb változásokat a szavak felidézésének képességében (verbális memória) tapasztalták.

A tudósok úgy vélik, hogy egyes kognitív problémák megoldása a szerotonin 5HT4 receptorok stimulálásában rejlik. Ez a tanulmányukon alapult a vizsgálat. Egyébként ugyanezeket a receptorokat stimulálják az irritábilis bél szindróma kezelésére szolgáló gyógyszerek. Lehetséges, hogy a jövőbeni vizsgálatokban ezeket fogják használni.

Az 5-NTP aminosavat gyakran írják fel kedvetlenség, álmatlanság és fejfájás esetén, de nem javaslom a gyógyszer szedését (még étrend-kiegészítő formájában sem) orvosi rendelvény nélkül. Az adagolással való tévedés könnyű, és az ilyen hiba költsége nagyon drága lehet – akár halálos. Ha probléma van – kérjen időpontot az orvostól, és amíg várakozik a recepció napjára, sportoljon, például kocogjon. Azt mondják, hogy néha ez ugyanúgy segít a depresszióban, mint az antidepresszánsok. A kognitív funkciók pedig javulni fognak, mert a fizikai aktivitás kiválóan megelőzi a demenciát” – írja Pavlova.

Elolvasom a cikket