Hankó Balázs: A magyar csapat kiválóan teljesített a szakmák világversenyén

MH/ MTI
2024. szeptember 24. kedd. 18:54

A tárcavezető úgy fogalmazott, Magyarország szakképzési nagyhatalom, tavaly a magyar csapat az EB-n ezüstérmet, most pedig a VB-n 10. helyet szerzett. A magyar versenyzők 1+1 aranyérmet, két bronzérmet, 12 szakmában kiválósági érmet hoztak el.

A miniszter a szakképzésről kifejtette, a gyakorlati képzés mindennek a középpontja, és emlékeztetett, hogy összekapcsolták az egyetemet a szakképzési centrumokkal.

A magyar versenyzők az aranyérmet webfejlesztésben, a bronzérmeket informatikai rendszer üzemeltetésben, szoftverfejlesztésben szerezték meg, ami azt is mutatja, hogy Magyarország nem összeszerelő üzem – mondta.

„A kiváló tudással rendelkező magyar fiataloknak sikert és jövőt adó büszke ország, büszke nemzet vagyunk” – fogalmazott Hankó Balázs.

Hozzátette, mindemellett őrizik a tradicionális mesterségeket is, hiszen egyszerre vannak jelen a modern, a digitalizálódó világhoz kapcsolódó, valamint az életet szebbé, jobbá tevő tradicionális szakmák.

A „versenyképességi kátyúban lévő” Európai Uniónak stratégia partnerséget, a magyar szakképzési modellt ajánlják, amelyben megújították a szakképzést, a felsőoktatást, ezeket összekapcsolták a gazdaság, az ipar szereplőivel – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az egyetemek és a szakképzőintézmények egymásba kapcsolódnak.

Hangsúlyozta, hogy ezzel már lehet versenyképességi fordulatot elérni.

A záróünnepségen a versenyzők teljesítményét méltatva a miniszter megköszönte a szakképzési centrumokban oktatók, tanárok munkáját is, valamint a kamara duális képzési rendszerért tett erőfeszítéseit.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unió veszít versenyképességéből, ami a WorldSkills verseny eredményén is látszott, hiszen a távol-keleti országok „szinte mindent vittek”, csak a Kínai Népköztársaság az aranyérmek felét szerezte meg, és előkelő helyen végzett Japán és Dél-Korea.

Az idei WorldSkills világversenyt szeptember 10-15. között tartották a franciaországi Lyonban. A rendezvényen csaknem 1400 fiatal szakember mérte össze a tudását mintegy 70 országból, 59 hivatalos versenyszámban és három bemutató szakmában.

Lyonban 25 magyar fiatal 21 szakmában versenyzett, egy aranyérmet, két bronzérmet nyertek, és 18-an kiválósági érmet szereztek, emellett az egyik bronzérmes egy részverseny leggyorsabbjaként aranyérmet kapott. Magyarország a mintegy 70 országból az összesített eredmény alapján a 10. helyen végzett.

A budapesti záróünnepségen a versenyzőknek, szakértőknek, a szakmai támogatóknak elismeréseket adtak át.

Elolvasom a cikket