Keszthelyi Nikoletta: A kormány elkötelezetten támogatja az iskolákban a környezeti nevelést

MH/ MTI
2024. szeptember 24. kedd. 20:02

Keszthelyi Nikoletta beszámolója szerint a környezetvédelem területén jelentős fejlődés volt az utóbbi években, ugyanakkor a korszerű jogszabályok megalkotása nem elég, a zöld szemlélet kialakításához. Szükséges az is, hogy azt már a tanintézményekben elsajátítsák a fiatalok. Ehhez nélkülözhetetlen a környezeti nevelési programok támogatása a kormányzat részéről – hangsúlyozta. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a magyarok elméletben tisztában vannak a környezetvédelem jelentőségével, tennivalóival, a gyakorlatban azonban bőven van még feladat. Ezért jelentős az Iskolakerti Alapozó Alprogram, amelynek keretében az óvodákban, iskolákban ismerkedhetnek meg a környezet megóvásával, a kertészkedéssel a gyermekek – tette hozzá.

A helyettes államtitkár a részletekről elmondta: a pályázatok egyik eleme a Zöld Óvoda program, Magyarországon jelenleg minden negyedik gyermek ilyen intézménybe jár. Az oktatás része a kertészeti ismeretek mellett például a vizes élőhelyek bemutatása, és a levegőminőség tanulmányozása, folyamatos megfigyelése is, utóbbi a középiskolákban érhető el. A programokhoz kapcsolódnak az olyan környezetvédelmi kezdeményezések is, mint például a TeSzedd! és a PET Kupa nevű szemétgyűjtési akciók, amelyek egyre népszerűbbek.

Az Iskolakerti Alapozó Alprogramot 2019-ben indították el, a legutóbbi, szeptember végén lezáruló pályázati szakaszban 25 óvodakertet és ugyanennyi iskolakertet fejlesztettek, öt év alatt 337 intézmény, és több mint 84 ezer gyermek csatlakozott a programhoz. Fontos, hogy az óvodák és az iskolák nemcsak a kertészeti felszerelésekhez juthatnak hozzá, hanem a pedagógusok és a fiatalok folyamatos képzésben, mentorálásban is részesülnek – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A programok népszerűségét jelzi, hogy az idén 238 érvényes pályázat érkezett az Energiaügyi Minisztériumhoz, ami csaknem ötszörös túljelentkezést jelent – ismertette Keszthelyi Nikoletta.

Elolvasom a cikket