Közel-kelet: Egymást vádolja Irán és Izrael

MH/MTI
2024. szeptember 25. szerda. 8:04

Maszúd Peszeskján, Irán elnöke azonnali tűzszünetet sürgetett a gázai konfliktusban, és Izraelt népirtással, valamint állami forrásokból finanszírozott terrorizmussal vádolta.

Izrael ENSZ-nagykövete újságírók előtt arról beszélt, hogy országa a tárgyalásos rendezést részesíti előnyben az Irán által támogatott libanoni Hezbollahhal fennálló konfliktusban, de hozzátette, ha az nem működik, kész más eszközhöz folyamodni.

A zsidó állam eltökélt abban, hogy polgárait megvédje. A konfliktus lezárásának egyetlen módja, ha a Hezbollah távol marad Izrael határától – mondta Danny Danon.

A politikus élesen bírálta a török elnök közgyűlési beszédét, amelyben Recep Tayyip Erdogan Adolf Hitlerhez hasonlította Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnököt a Gázában kialakult helyzet miatt.

II. Abdullah jordán király a Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin konfliktus miatt gyakorlati és átvitt értelemben támadás alatt álló szervezetnek nevezte az ENSZ-t.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök újságíróknak azt mondta, hogy számára a „legégetőbb kérdés Gáza és az ottani népirtás”.

Elolvasom a cikket