Atomkísérletet hajthat végre Oroszország, ha Ukrajna nyugati rakétákkal támadja belső területeit

A tudományos áttörésekre és technológiai innovációkra szakosodott lap, az Interesting Engineering értesülései szerint cézium–137 radioaktív izotóp nyomaira bukkant a norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági Hivatal (DSA) két, az orosz határral szomszédos településen, így nem elképzelhetetlen, hogy egy elrettentő nukleáris kísérletet készít elő Moszkva – írja a mandiner.hu.

Mint írják, a településeken észlelt radioaktív izotópok szintje a levegőben „nagyon alacsony”, de arra enged következtetni, hogy valami nukleáris tevékenység erősödik a szomszédos Oroszországban. Az izotópokat szeptember 9-én és 12-én észlelték a hatóság szakemberei.

Megtudtuk: ugyan a cézium–137 szintje magasabb a normálisnál, de ez az emberekre és a környezetre sem jelent veszélyt. A lap felidézi: egy orosz nukleáris kísérleti telep nemrég úgy nyilatkozott, kész arra, hogy „bármelyik pillanatban” atomkísérleteket hajtsanak végre.

Emlékeztetnek, hogy Moszkva utoljára 1990-ben hajtott végre atomfegyver-kísérletet. Most nyugati és orosz elemzők szerint Vlagyimir Putyin elrettentő üzenetként végrehajthat egy ilyet, amennyiben a Nyugat engedi Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal támadja Oroszországot.

Elolvasom a cikket