Ezért van szüksége szervezetünknek kálciumra

„A csontokat is élő szövet alkotja, ezért folyamatos és megfelelő tápanyag-ellátottságra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és erősek maradjanak” – írta egyik Facebook-posztjában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges táplálkozást népszerűsítő, Merőkanál.hu elnevezésű oldala.

Érvek a kalciumban gazdag étrend mellett

A csontok és fogak egyik fő alkotóeleme a kalcium. Mivel ezt az ásványi anyagot a szervezetünk nem tudja magának előállítani, kizárólag az elfogyasztott életekkel és italokkal tudja biztosítani a szervezetének a szükséges mennyiséget.

Ezek a legjobb, kalciumban gazdag élelmiszerek

Ha gondoskodni szeretne szervezete megfelelő kalcium-ellátottságáról, érdemes gyakran ennie/innia az alábbiakból:

  • tej és tejtermékek;
  • olajos magvak és diófélék;
  • sötétzöld színű zöldségek (például brokkoli vagy fodros kel);
  • egyes szárított gyümölcsök (például füge);
  • hüvelyesek.

A Merőkanál.hu időseknek szóló táplálkozási ajánlása egyébként – csakúgy, mint a legtöbb nemzetközi és hazai ajánlás – a tejet és a tejtermékeket jelöli ki fő kalciumforrásként.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a kalcium felszívódását, illetve beépülését számos egyéb ásványi anyag és vitamin képes befolyásolni. Így tehát a kiegyensúlyozott, változatos étrend kulcsfontosságú a csontok, az idegrendszer, valamint az izmok egészségének megőrzéséhez.

Elolvasom a cikket