„A csontokat is élő szövet alkotja, ezért folyamatos és megfelelő tápanyag-ellátottságra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és erősek maradjanak” – írta egyik Facebook-posztjában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges táplálkozást népszerűsítő, Merőkanál.hu elnevezésű oldala.
Érvek a kalciumban gazdag étrend mellett
A csontok és fogak egyik fő alkotóeleme a kalcium. Mivel ezt az ásványi anyagot a szervezetünk nem tudja magának előállítani, kizárólag az elfogyasztott életekkel és italokkal tudja biztosítani a szervezetének a szükséges mennyiséget.
Ezek a legjobb, kalciumban gazdag élelmiszerek
Ha gondoskodni szeretne szervezete megfelelő kalcium-ellátottságáról, érdemes gyakran ennie/innia az alábbiakból:
- tej és tejtermékek;
- olajos magvak és diófélék;
- sötétzöld színű zöldségek (például brokkoli vagy fodros kel);
- egyes szárított gyümölcsök (például füge);
- hüvelyesek.
A Merőkanál.hu időseknek szóló táplálkozási ajánlása egyébként – csakúgy, mint a legtöbb nemzetközi és hazai ajánlás – a tejet és a tejtermékeket jelöli ki fő kalciumforrásként.
Fontos tudni ugyanakkor, hogy a kalcium felszívódását, illetve beépülését számos egyéb ásványi anyag és vitamin képes befolyásolni. Így tehát a kiegyensúlyozott, változatos étrend kulcsfontosságú a csontok, az idegrendszer, valamint az izmok egészségének megőrzéséhez.