Ha magas a vérnyomása, igyon mindennap egy csésze kávét

A természetes feketekávé mérsékelt mennyiségben segíthet a szívnek, az ereknek, az emésztőrendszernek, valamint pozitívan befolyásolja az anyagcserét és általában a közérzetet. A tudósok többször bebizonyították, hogy ez az ital hasznos. Próbálja meg elkerülni az édes szirupokat, a cukrot és a dupla tejszínt: ezek nem adnak hozzá előnyöket, inkább ellenkezőleg.

A kínai Ningxia Egyetem szakértői egy tanulmányt végeztek, amelyben azt vizsgálták, hogy a kávéfogyasztás szokása hogyan befolyásolja a demencia kockázatát. A tudósok közel 500 ezer ember orvosi adatait elemezték, 54 százalékuknál magas vérnyomást diagnosztizáltak. A résztvevők átlagéletkora 72 év volt, 54 százalékuk nő volt.

A kutatók az adatok elemzésekor különböző tényezőket vettek figyelembe, többek között:
– nem és életkor;
– krónikus betegségek jelenléte;
egészségtelen szokások;
– testtömegindex;
– családi állapot;
– depresszió jelenléte vagy hiánya;
– fizikai aktivitás.

A szakemberek már eddig is tudták, hogy a rendszeres kávé– és teafogyasztás segít a szervezetnek a gyulladások leküzdésében, és hozzájárulhat a vér-agy gát (az agy és a gerincvelő „védelmezője”) egészségéhez is. Mindkettőt összefüggésbe hozták a demencia kockázatának csökkenésével, ezért a kutatók erre a konkrét kérdésre összpontosítottak.

A tudósok első következtetése: a magas vérnyomásban szenvedő emberek valóban hajlamosabbak a neurodegeneratív betegségek kialakulására. Így a csaknem 15 éves megfigyelés során az ilyen résztvevőknél gyakrabban diagnosztizálták az Alzheimer-kórt és a demencia más típusait.

A szakértők második következtetése: a kávé védelmet nyújthat a veszélyes kórképek kialakulása ellen. Az orvosi adatok elemzése azt is kimutatta, hogy azok a magas vérnyomásban szenvedők, akik naponta legalább egy csésze kávét ittak, kevésbé voltak veszélyeztetettek azokhoz képest, akik mellőzték ezt az italt.

Egyébként a kávé elkészítési módja is különbséget jelent. A tudósok szerint a legegészségesebb ital az, amelyet frissen őrölt, friss kávébabból főznek. Az instant kávé edetén nem volt kimutatható védőhatás.

Ami a teát illeti, az is védelmet nyújthat a veszélyes agyi kórképek ellen. A kávé azonban kifejezettebb hatást fejtett ki – állapították meg a szakértők.

Elolvasom a cikket