A kormány célja, hogy egy tehetség se kallódjon el

MH/MTI
2024. szeptember 25. szerda. 10:39

Varga-Bajusz Veronika hangsúlyozta: a tehetséggondozás nemzeti ügy.

Az elmúlt 16 évben 37 milliárd forintot fordított a tehetségprogramra a kormány. Ebből 19 milliárd a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásából érkezett – ismertette az államtitkár rámutatva: a társadalom is olyan fontosnak tartja a kérdést, hogy ilyen nagy arányban hozzájárul a program sikeréhez.

Közölte, idén több mint 2,5 milliárd forint felajánlás érkezett az adófizetőktől.

Az NTP keretében évente, Magyarországon és a Kárpát-medencében, 300-350 ezer fiatal jut segítséghez – mondta az államtitkár.

Varga-Bajusz Veronika kiemelte: a program hatékonyságának növelése érdekében a már meglévő tizenhárom weboldalból egy közös oldalt hoztak létre, amelyen bemutatják, hogy milyen programok, ösztöndíjak, mentorálási lehetőségek érhetők el.

A megújult honlap egyik leginnovatívabb újdonsága a Tehetségtérkép, amely kereshető módon ismerteti a lehetőségeket – közölte.

Az államtitkár úgy fogalmazott: „Az a célunk, hogy egy tehetség se kallódjon el, mert hisszük, hogy Magyarország a tehetségek földje, és a tehetségeink teszik naggyá az országot. A fiatalok sikere a nemzet sikere.”

A közreadott sajtóanyag szerint a már említett megújulás célja, hogy az NTP színes kínálata könnyen elérhetővé váljon a tehetséges fiatalok, a szülők, vagy a pedagógusok számára. Mindemelett segítse az iskolákat, intézményeket, civil szereplőket, hogy megtalálják a számukra ideális tehetségtámogató programokat, pályázatokat, finanszírozási lehetőségeket.

A megújult NTP oldalon található Tehetségtérkép a hazai és a határontúli magyar fiataloknak szóló tehetséggondozó programokat gyűjti össze. A térképen bárki, saját érdeklődésének megfelelő tehetséggondozó programot kereshet a jövőben, többek között földrajzi, „tehetségterületi”, vagy korosztályi kritériumok alapján. Jelenleg, a honlap indulásával, az NTP keretében meghirdetett programok váltak így kereshetővé, a kínálat azonban folyamatosan bővül – írták.

Mint olvasható, az NTP új honlapján folyamatosan hírt adnak arról is, hogy milyen eredményeket érnek el a fiatalok, az érdeklődők interjúkat olvashatnak a tehetségekkel, a mentorokkal és a tanárokkal.

Ha valaki pályázna, jelentkezne tehetséggondozó programokra, akkor kövesse a Nemzetitehetsegprogram.hu oldalt – hívták fel a figyelmet.

Elolvasom a cikket