Szem alatti sötét karikák betegségre is utalhatnak

A szem alatti sötét karikák ellen mindenki igyekszik beveti valamilyen trükköt, kezdve az alvástól az uborkaszeleteken át a nagy mennyiségű korrektorig. Legtöbbször az alváshiány és az abból adódó fáradtság a bűnös, de néha ezek a sötét karikák egészségügyi problémákra is utalnak.

Egy TikTok-felhasználót megdöbbentett, amikor a bőrgyógyásza meglátta a táskákat a szeme alatt, és azonnal tudta, hogy a családban több allergiás is lehet. Videójában elmesélte, hogy a bőrgyógyász csak egy pillantást vetett rá, és azonnal elmondta a feltételezését, hogy a családjában valaki biztosan asztmában, szénanáthában, ekcémában vagy más típusú allergiában szenvedhet. Mindezt a sötét karikákból következtette ki.

A szem alatti sötét karikákat az erek eltömődése is okozhatja

„Megkérdezte, tudni akarom-e honnan tudja. Azt mondta, allergiás csillogás van a szemem alatt. Mondott valami nagy szót, hogy valójában hogy hívják, aztán azt mondta, hogy a sötét karikákra utal a szemem alatt. Azt hittem, hogy ez csak azért van, mert nem alszom, de azt mondta, ez valójában az erek eltömődésétől van. Ezek egy pigmentet termelnek, amely megmutatja, hogy valamilyen allergia jelen van a családban” – magyarázta videójában a tiktokker.

Az allergiás „csillogást” periorbitális hiperpigmentációnak is nevezik, és az orr és az orrmelléküregek pangása okozza, amely a szem alatti kis erekre is hatással van. Ezeket a sötét karikákat különféle allergiák, például szénanátha, porallergia, sőt, még egyes ételallergiák is kiválthatják. Azonban nem minden allergiásnál alakul ki allergiás ragyogás. Nagyobb valószínűséggel jelenik meg, ha az allergia a szemet is érinti.

Elolvasom a cikket