Világhírű professzor találkozott a hazai innovációs ökoszisztéma szereplőivel

A találkozó helyszíne a Hungarian Innovation Hub (HIH) volt, ahol a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói mellett olyan hazai innovatív kis- és középvállalatok is részt vettek, akik gyors növekedést és érdemi exportot tudtak az elmúlt évek alatt felmutatni (például a 77elekronika, Precognox, Datelite, Mortoff). Az MNB korábbi kutatásai alapján azonosított vállalatcsoport (HIDE-ok) mindössze 1100 tagot számlál, ugyanakkor az elmúlt évtized élénk gazdasági növekedésének közel negyede köthető hozzájuk

A résztvevők másik fontos csoportját azok az ígéretes kezdő vállalkozások tették ki (Bridge-Aid, a Noted és a Fraudshield), akik a Metropolitan Egyetem, a BME és a Neumann János Egyetem által közösen létrehozott cross-university startup kurzuson vettek részt, tevékenységüket pedig azóta mentorálás révén továbbra is támogatja a HIH és a köré szerveződő oktatói csoport.

Az informális beszélgetés során a pénzügyi folyamatok jobb megértését az MNB mellett a Budapesti Értéktőzsde és Verő Barbara angyalbefektető támogatta.

Michael A. Cusumano az MIT REAP programja alatt folyamatosan figyelemmel kísérte a hazai csapat erőfeszítéseit és örömét fejezte ki, hogy a program lezárultával a fontos kezdeményezések, az ökoszisztéma-építés változatlan lendülettel folyik tovább.

A hazai gazdaságra továbbra is jellemző a visszafogott kockázatvállalás és a vállalkozói készségek alacsony szintje. Különösen fontos a jövő vállalkozóinak megfelelő képzése hazánkban, mivel a vállalatvezetők új generációja épp ezekben az években veszi át a piacgazdasági átmenet időszakában alakított cégek menedzsmentjét.

A kockázati tőke bevonásának jogi keretrendszerében elért eredmények, mint a convertible note hazai szabályozása, valamint a munkavállalói résztulajdonosi tervek adózásának a finomhangolása segítik a fiatal vállalkozások forráshoz jutását és a kritikus humántőke megtartását, azonban finanszírozási oldalról továbbra is korlátozza a növekedést az „okos tőke” (smart money), alacsony volumene és mérsékelt kockázatvállalása.

A professzor úr reményét fejezte ki, hogy a Hungarian Innovation Hub képes lesz a jövőben egy ernyőszervezetként több várost, régiót és egyetemet is bevonni ebbe munkába.

Elolvasom a cikket