Élelmiszerek, amelyek a hátfájás okozói lehetnek

A fő okok között a rossz testtartás, a sérülések és az életmódbeli tényezők szerepelnek, de sokan nem tudják, hogy a táplálkozás is jelentős szerepet játszik a hátfájás enyhítésében vagy súlyosbításában. Bizonyos élelmiszerek gyulladást okozhatnak, ronthatják az izomfeszültséget, és fokozhatják a kellemetlenségeket.

Édességek

A túlzott cukorfogyasztás gyulladáshoz vezethet, amely súlyosbítja a hátfájást. Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas cukortartalmú étrend jelentősen növeli a gyulladásos markereket a szervezetben. A feldolgozott édességek, a cukros gabonafélék, a pékáruk és a szénsavas italok ronthatják a fájdalmat és a gyulladást.

Feldolgozott húsok

A feldolgozott húsok, például a kolbász, a szalonna és a sonka magas telítettzsír-tartalmúak és tartósítószereket tartalmaznak, amelyek gyulladást okozhatnak. A Public Health Nutrition által végzett tanulmány rávilágít arra, hogy a feldolgozott húsok összefüggésbe hozhatók a szervezet fokozott gyulladásos reakcióival, amely súlyosbíthatja a hátfájást. Válasszon sovány húsokat, például csirkét vagy halat, és növelje a növényi alapú fehérjék, például bab és lencse fogyasztását a gyulladás csökkentése érdekében.

Sült ételek

Az olajban sült ételek, mint például a sült krumpli, a sült csirke és más, mélyhűtött ételek fokozhatják a gyulladást és a fájdalmat. A sütéshet használt olaj transzzsírokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a gyulladás kialakulásához. A Journal of Nutrition arról számolt be, hogy a transzzsírokban gazdag étrend összefügg a fájdalomérzet és a gyulladás fokozódásával. Váltson egészségesebb elkészítési módokra, például sütésre, grillezésre vagy párolásra. Használjon olyan olajokat, mint az olívaolaj vagy az avokádóolaj, amelyek gazdagok gyulladáscsökkentő tulajdonságokban.

Tejtermékek

Bár a tejtermékek kalciumforrást jelentenek, a laktózérzékenységben szenvedők számára problémát jelenthetnek, amely fokozott gyulladáshoz vezethet. A European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a zsíros tejtermékek hozzájárulhatnak a gyulladásos reakciókhoz, amely potenciálisan súlyosbíthatja a fájdalomállapotokat, beleértve a hátfájást is.

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás dehidratációt okozhat a szervezetben, amely izomgörcsökhöz és fokozott fájdalomérzékenységhez vezethet. Az alkohol gyulladásos reakciót is kivált, amely súlyosbíthatja a hátfájást. A Journal of Pain című folyóiratban közzétett tanulmány arról számol be, hogy az alkoholfogyasztás összefügg a fájdalomérzet fokozódásával és a gyulladás fokozódásával.

Finomított szénhidrátok

A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér, a tésztafélék és a fehér rizs vércukorszint-emelkedést okozhatnak, amely fokozott gyulladáshoz vezet. A The Journal of Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány kiemeli, hogy a finomított szénhidrátokban gazdag étrend a gyulladásos markerek megnövekedett szintjével jár együtt. Helyettesítse a finomított szénhidrátokat teljes kiőrlésű élelmiszerekkel, például quinoával, barna rizzsel és teljes kiőrlésű búzából készült termékekkel, amelyek magasabb tápanyagtartalommal rendelkeznek, és segítenek csökkenteni a gyulladást.

Koffeines italok

Bár egy csésze kávé segíthet felébredni, a túl sok koffein kiszáríthatja a szervezetet, és izomfeszültséghez és görcsökhöz vezethet, amelyek hátfájást idéznek elő. A koffein vízhajtó hatása megfoszthatja a szervezetet az izomműködéshez szükséges folyadéktól. Kerülje a kiszáradást, és a koffeintartalmú italokat sok vízzel fogyassza. Még jobb, ha gyógyteákat keres, ezek jó alternatívát jelentenek, amelyek nem okoznak gyulladást.

Mesterséges édesítőszerek

Az olyan mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám, a szacharin és a szukralóz, gyakran megtalálhatóak a diétás szénsavas üdítőkben és a cukormentes rágcsálnivalókban. A Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics című szaklapban megjelent tanulmány szerint ezek az édesítőszerek gyulladást okozhatnak, amely potenciálisan súlyosbíthatja a fájdalmat.

Ha elkerüli ezeket a, gyulladást okozó élelmiszereket, és egészségesebb alternatívákat választ, csökkentheti a kellemetlenségeket, és javíthatja az egészségét. A gerinc egészségének támogatása és a hátfájás enyhítése érdekében összpontosítson a kiegyensúlyozott, gyulladáscsökkentő élelmiszerekben, például friss gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben és sovány fehérjékben gazdag étrendre.

Elolvasom a cikket