Kijön a gálám

A 444.hu írta, hogy csaknem egy hónapja Magyar Péter lakásán gyűlt össze Kovács Gergő, a Kutya Párt társelnöke és Vitézy Dávid, hogy a Tisza elnökével egyeztessen a főváros jövőjéről és egy Fidesz- és DK-mentes budapesti koalícióról.

A találkozó csaknem négy órán át tartott. Több forrás is arról beszélt, hogy Magyar ajánlata lényegileg arról szólt, hogy a közgyűlésben a Tisza, az LMP és Vitézy, illetve a Kutya Párt koalícióra lépve megszerzi a többséget, így állítanák kész helyzet elé Karácsony Gergelyt, aki jelenlegi állás szerint hátország és komolyabb közgyűlési támogatás nélkül megy neki második ciklusának. A Magyar-féle koalíció összesen 16 szavazattal rendelkezne. Így a közgyűlési többséghez szükségük van plusz egy szereplőre, aki Karácsony Gergely lenne, ha elfogadná az ajánlatot.

A dolog első ránézésre szép és jó, mondhatni, természetes, kérdés azonban, hogy hová számolja a sorosista, gurulódolláros a Gyurcsány-csapatot? DK–MSZP–P-csapat hat plusz egy mandátuma ugyanis nem kérdés, hogy hová számítandó.

Szentkirályi Alexandra videójában arra utal, hogy Karácsony Gergely, Magyar Péter, Vitézy Dávid és Kovács Gergely egy titkos politikai paktumban működik együtt Budapest vezetésének átvétele érdekében. Ezt mondja: „A fiúk egymással lepaktálva akarják irányítani Budapestet. Az egész semmi másról nem szól, csak arról, hogyan tudják megszerezni a hatalmat, és erről megy az egyezkedés.”

És hogy hol marad Gyurcsány? Ugye senki nem akarja eladni nekünk, hogy Karácsony létezik Gyurcsány nélkül? Szentkirályi kijelentette: „A napnál is világosabb, hogy csendestársként ők is ott vannak. Mert hogy a baloldalon a hatalomért és a pénzért bármire képesek.” Ez pedig azt jelenti, hogy Magyar Péter egy társaságban van Gyurcsány Ferenccel. Soha ne legyen nagyobb öröme.

És akkor még nem beszéltünk a közvélemény-kutató csapatról. Závecz, Hann Endre, Böcskei Balázs szintén csendestársként, de nagyon hangosan trombitálta, hogy Magyar Péter napról napra közeledik a Fideszhez. Először Závecz trombitálta, hogy már csak félmillió szavazat van a két párt között. Utána jött a nagyszerű Hann Endre, aki az Elk*rtuk című, a taxisblokádról szóló filmben volt látható, mint aki nem áll távol Gyurcsánytól. A Medián legutóbbi közvélemény-kutatása ki is hozta, hogy szerintük a biztos szavazók körében mindössze négy százalék van a Fidesz és a Tisza Párt között. Magyar Péter még azt a „bennfentes” információt is megosztotta a közvéleménnyel, hogy a Karmelitából származó, „biztos” forrása szerint nem négy, hanem csak 2,5. Ez már hibahatáron belüli adat volna, így, ha jól jön ki a lépés, a Tisza akár le is győzhetné a Fideszt, sugallta az arc nagyságával versenyzők között mindig kitűnő eredményeket elérő Magyar Péter.

Az Idea Intézet adatai szerint pedig a biztos szavazók között a Fidesz támogatottsága 41, míg a Tisza Párté 34 százalékos lenne.

Mind a három intézet köthető a baloldalhoz, és mind a három olyan adatokat közölt, amelyek lelkesíthetik az ellenzéki szavazókat a választáson.

Akik a valóságra is kíváncsiak, azok jó, ha odafigyelnek a Nézőpont Intézet jelentésére. Mint írták, változatlan a Fidesz–KDNP támogatottsága a júniusi EP-választás óta, amely kényelmes többséget jelentene egy vasárnapi országgyűlési választáson. Szerintük a Tisza Párt ugyan öt százalékpontot erősödött, de nem új szavazókkal, hanem a többi ellenzéki párt korábbi támogatóival. Gyengült a Gyurcsány-koalíció, a Mi Hazánk és a Momentum tábora is.

Emlékezhetünk rá, hogy az EP-választáson a Tisza Párt mellett a többi ellenzéki párt még 25,6 százalékos szavazataránnyal büszkélkedhetett, a Nézőpont Intézet felmérése szerint ez ma már alig húsz százalék, azaz szavazóik ötödét kannibalizálta a Tisza Párt.

Bár látszólag jól áll a Tisza, mégis van okuk a háttérpaktumra Vitézyvel, a Kutya Párt-os Kováccsal és természetesen Karácsonnyal és Gyurcsánnyal. Ezzel a fővárosban el tudnak érni döntési pozíciókat, amelyhez a magát jobboldalinak hazudó Magyar is asszisztálna. Neki a jelek szerint mindegy, csak a hatalom legyen számára biztosítva.

Kijön a gálám, mondják erre a magyarok, teljes joggal.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket