India közölte, hogy nincs „béketerve” az ukrajnai konfliktus megoldására

Az ország miniszterelnöke, Narendra Modi az elmúlt hónapokban többször is találkozott orosz és ukrán vezetőkkel. Júliusban Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel, harmadik hivatali idejének első állami látogatásán. Június óta legalább három alkalommal találkozott az ukrán vezetővel is, mind az Egyesült Államok által szervezett globális találkozók alkalmával, mind Kijevben.

S. Jaishankar külügyminiszter a békefolyamatban India növekvő szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva tisztázta, hogy India nem javasolt konkrét stratégiákat vagy feltételeket a konfliktus lezárására, de aktívan együttműködik mindkét féllel.

„Nem arról van szó, hogy van egy béketervünk. Nem javasolunk semmit – ezeket a beszélgetéseket folytatjuk, és megosztjuk a másik féllel. Az az érzésem, hogy ezt mindkét fél értékeli” – mondta.

„Ha ezek a beszélgetések hasznosak, ma nem sok olyan ország és vezető van, aki Putyinnal és Zelenszkijjel is tárgyalhat; úgy gondolom, mi is hozzájárulhatunk” – tette hozzá a miniszter.

Modi orosz és ukrán kollégáival folytatott megbeszéléseiben hangsúlyozta, hogy a diplomácia az egyetlen módja a konfliktus megoldásának, és hogy „a csatatéren nincs megoldás”. Kedden New Yorkban Jaishankar megismételte Újdelhi álláspontját, hozzátéve, hogy „valamikor tárgyalásokat kell folytatni, és ebbe nyilvánvalóan mindkét félnek be kell kapcsolódnia, nem lehet egyoldalú”.

Jaishankart kérdezték India és Oroszország kapcsolatáról is, amely az ukrajnai ellenségeskedések kitörése óta és annak ellenére fejlődött, hogy a Nyugat nyomást gyakorolt Újdelhire, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat Moszkvával.

„Nem volt más, mint pozitív tapasztalatunk az egykori Szovjetunióval, majd Oroszországgal” – jegyezte meg Jaishankar, és kifejtette országa Moszkvával való, szilárd kapcsolatainak történelmi és geostratégiai gyökereit. „A hidegháború idején, amikor az USA és a nyugati országok általában hajlamosak voltak a Pakisztánhoz hasonló diktatúrákat előnyben részesíteni, volt egy negyvenéves időszak, amikor a Nyugat elsősorban Pakisztánt fegyverezte fel, mi pedig a Szovjetunióhoz fordultunk katonai partnerként. Hosszú védelmi és biztonsági kapcsolatunk van Oroszországgal”.

A vezető diplomata azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország jelenleg támogatja India gazdaságát, mivel az 1,4 milliárd lakosú ország a növekedés fenntartásához és bővítéséhez az importált energiaforrások szükségesek.

Újdelhi Moszkva egyik legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált, miután az orosz üzleti élet az ázsiai országok felé fordult az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett, átfogó nyugati szankciókat követően. Kereskedelmi forgalmuk 2023-ban több mint 65 milliárd dollár volt, szemben a 2022 előtti, évi 10–13 milliárd dolláros átlagos adatokkal. Putyin és Modi moszkvai találkozójukon 2030-ra százmilliárd dolláros, kölcsönös kereskedelmi forgalmat tűztek ki célul.

Elolvasom a cikket