Nem most szárad ki a Fertő

Alig egy hét alatt tizenöt centiméterrel emelkedett a Fertő tó vízszintje. A környező kis tavak megteltek, felélénkült az állatvilág, és a sétahajók is újra utasokkal telve szelik a habokat az indián nyarat idéző napokon.

Épp időben érkezett az eső ahhoz, hogy sok madár megálljon az ismét megtelő Fertő tónál – hangzott el szerdán az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) adásában. Mint kiderült, a Fertőzug (Seewinkel) régióban az esőzés segített a nyáron elillant víz pótlásában, ám még nincs szó az aszály okozta veszély elmúltáról. A környéken található sós tavak számára elengedhetetlen, hogy a talajvíz szintje elég magas legyen ahhoz, hogy a só alulról pótlódjon. Ha pedig ez nem így van – márpedig a szárazság évek óta sújtja a régiót – akkor ezek a sztyepptavak tulajdonképpen idővel eltűnnek a térképről.

Az orgánum emlékeztetett arra, hogy alig egy hét alatt tizenöt centiméterrel emelkedett a Fertő tó vízszintje, amelynek nyomán a környező kis tavak megteltek, felélénkült az állatvilág, és a sétahajók is újra utasokkal telve szelik a habokat az indián nyarat idéző napokon.

Hosszú távon egy, már folyamatban lévő uniós projektnek kellene orvosolnia a problémát, azaz a Fertő tó és tágabb környezetének vízpótlását. A beruházás célja a régió talajvízhelyzetének javítása és a sós mocsarak megőrzése. A költségek tizenkétmillió eurót tesznek ki.

Elolvasom a cikket