Az anyagi hátrány nem lehet a tanulás gátja

MH/MTI
2024. szeptember 25. szerda. 18:26

Pölöskei Gáborné úgy fogalmazott, az ösztöndíjprogramra azok pályázhatnak, akik elérik a legalább 3,5-es átlagot, és hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetben vannak vagy rendszeres családtámogatásban részesülnek. Közölte, lehetőséget kívánnak teremteni arra, hogy a gyermekek továbbtanulása biztosított legyen. Ez a felsőoktatás mellett arra is vonatkozik, hogy a diák részszakmából teljes szakmát szerezzen.

A helyettes államtitkár közölte, a következő 3-3,5 évben tartó programra csaknem nyolcmilliárd forintot költenek, és bíznak abban, hogy a program a későbbiekben is folytatódhat.

Az ösztöndíjprogramra a gyermekek 75 százaléka technikumokból pályázott. A programon keresztül segítik a felzárkózást, és más támogató tevékenységet is végeznek, a diákokkal mentortanárok foglalkoznak.

Pölöskei Gáborné jelezte, tavaly a szakképzésből a diákok 12 százaléka került be egyetemekre, ez az adat idén már eléri a húsz százalékot.

Hozzátette, szeptemberben 43 ezer diák részvételével „bemeneti mérést” végeztek, ennek eredménye alapján alakítják ki a csoportokat. Aláhúzta, támogató rendszert alakítanak ki, és akinek szüksége van rá, annak egyéni fejlesztést indítanak. A mérés nem kötelező, de sikeresnek ítélik, és az állami iskolák mellett az egyházi és magánintézmények is elvégezhetik.

A szakképzésért felelős helyettes államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentette, az ösztöndíjprogramra a diákok október 6-ig jelentkezhetnek a KRÉTA-rendszeren keresztül.

Elmondása szerint tavaly csaknem ötezer gyermek vett részt a programban. Közölte, a programban a diákok havonta 42 ezer forintot kapnak, ami kiegészül az általános ösztöndíjjal vagy a duális képzésben résztvevők számára a munkaszerződéssel kapott összeggel.

Elolvasom a cikket