Miért fájhat a könyökünk?

Magyar Tibor
2024. szeptember 26. csütörtök. 4:31

Amikor ebben a szűk térben gyulladás keletkezik, nyomni kezdi az ott futó idegeket és ereket. Ennek hatására különböző pontokon (a kézfejen, az ujjak bőrén vagy a könyök területén) jelenhet meg fájdalom, zsibbadás.

A csukló egyéni anatómiája és az ismétlődő, intenzív csuklómozgás mind hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához. Ezeken kívül különböző betegségek is elősegíthetik a kialakulását, vagy néhány foglalkozás is, ahol munka közben fokozott igénybevételnek van kitéve a csukló vagy a könyök.

A betegség gyakran érint változókorban lévő nőket, illetve idősebb, reumában szenvedő nőket és férfiakat is.

A betegség tünetei fokozatosan alakulnak ki. Az idegek nyomása következtében jelennek meg az első tünetek: a beteg gyengének érzi a kezét, elejt tárgyakat, a hüvelykujj szorítóizma gyengül, zsibbad a kéz és az ujjak, gyakran a kisujj érintetlen marad.

A medián ideg nyomása miatt a csukló alagútjában – gyakran újságolvasáskor, vezetéskor, telefonáláskor – érzi a beteg a zsibbadást, próbálja „kirázni” belőle, de lassan a fájdalom folyamatossá válik és erősödik.

Az alagút szindróma tünetei között szerepelhet az ujjak időszakos zsibbadásérzése, kellemetlen érzet, fájdalom a tenyéren vagy a csuklóban, az érzéskiesés, a fájdalom, az izomgyengeség, izomsorvadás is.

A panaszok sok esetben éjjel jelentkeznek, ilyenkor a beteg jellemzően álmából ébred fel a tünetek miatt.

Mihamarabb forduljon orvoshoz, ha a fent említett tünetek rendszeresen jelentkeznek, és zavarják a mindennapi életben! Keresse fel háziorvosát, aki gondoskodik a szakorvosi rendelésre történő beutalásról.

A tüneteket a medián ideg nyomódása okozza. Ennek oka lehet fizikai megterhelés, csuklótörés, egyes anyagcsere és hormonháztartás egyensúlyának felborulását okozó betegségek, autoimmun betegségek, illetve gyulladásos betegségek (pl. ínhüvelygyulladás).

Gyakran több kockázati tényező együttesen okozza a betegség kialakulását.

A kezeletlen tünetek tartós izom- és/vagy idegkárosodást okozhatnak, ezért már az első tünetek megjelenésekor ajánlott mielőbb orvosi segítséget kérni.

A könyök alagút szindrómája esetén kialakulhat az égő, zsibbadó fájdalom után a kéz ún. karomállása az ujjak mozgatásáért felelős izmok sorvadása következtében.

A betegség diagnosztizálása jellemzően a tünetek jellegének kikérdezéséből, fizikális vizsgálatból és röntgenvizsgálatból áll. A fizikális vizsgálat ebben az esetben az ujjak érzékelésének és a kéz izomerősségének vizsgálatát jelenti. Röntgenvizsgálatra elsősorban csonttörés vagy ízületi gyulladás kizárása érdekében lehet szükség.

Szükség esetén a vizsgálat további elemekkel is kiegészülhet. Elektromiográfiával megállapítható az izomkárosodás mértéke az izom elektromos tevékenységének vizsgálatával. Ilyenkor érzékelőtűket szúrnak az izomba, a jeleket oszcilloszkópon jelenítik meg.

Sor kerülhet továbbá idegvezetés-vizsgálatra is, mely során két elektródát ragasztanak fel a bőrre, és elektromos ingert vezetnek az idegbe, hogy megállapítsák, az ingerületátviteli sebesség lassult-e a carpalis alagútban. Ez a vizsgálat az idegkárosodás megállapítására alkalmas.

Az otthoni kezelés célja a tünetek enyhítése, amíg szakorvoshoz elmegy a beteg.

Elolvasom a cikket