A táplálkozási szakértő megnevezi az egészségre veszélyes fűszereket

A bolti fűszereket óvatosan kell kiválasztani: némelyikük az egészségre veszélyes kémiai elemeket tartalmazhat, figyelmeztetett az endokrinológus, táplálkozási szakértő, az orvostudományok kandidátusa, Eugenia Nuzhdina, számol be a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Az olyan fűszerek, mint a sáfrány, zsálya, rozmaring, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió használatakor kis mennyiségre kell korlátozni, mondta a szakember. „Túladagolás esetén például a szerecsendió görcsöket okozhat, a szegfűszeg álmossághoz vezet, a rozmaring nagy dózisban komoly terhelést ad a veséknek, a menta pedig – túlpörgést, álmatlanságot és irritált gyomornyálkahártyát” – pontosított az orvos.

Amikor az orvos a gyomor-bélrendszeri betegségek súlyosbodása miatt kíméletes diétát ír elő, Nuzhdina azt tanácsolta, hogy ne használjon mustárt, fokhagymát, keserűborsot és más égető fűszereket az ételekben. A szakértő kifejtette, hogy ezek hatására megnőhet a gyomor- és bélnedvek kiválasztásának mennyisége, valamint fokozódhat a motilitás, ami nem a legjobb az egészség szempontjából. Óvatosságot javasolt a fűszerek terhesség alatti fogyasztásakor is.

Elolvasom a cikket