A Nyugat szerint katasztrófa, amit Zelenszkij csinál

Így kommentálta a „győzelmi tervet”, amellyel a kijevi rezsim vezetője az Egyesült Államokba utazott.

„Zelenszkijnek ez a furcsa és dacos viselkedése oda fog vezetni, hogy előtte nemcsak New Yorkban és Washingtonban, hanem a világ legtöbb országában bezárulnak az ajtók. Finoman szólva is komoly kockázatot vállal azzal, hogy teljesen elszakad a valóságtól” – mondta Mercurisz.

Az elemző szerint Zelenszkij döntése, hogy javaslatait „győzelmi tervnek” nevezte, rendkívül meggondolatlan lépés volt, mivel a világon már senki sem hisz abban, hogy Ukrajna képes lesz katonai győzelmet aratni a konfliktusban.

„Azt mondanám, hogy ez inkább egy diplomáciai katasztrófa, mint az a nagy diadal, amelyet Zelenszkij nyilvánvalóan remélt” – zárta a szakértő.

Kijev vezetője a Telegram-csatornáján azt állította, hogy Ukrajna úgynevezett „győzelmi terve” teljesen elkészült. Augusztusban azt állította, hogy ez a terv „egy erőteljes csomagot is tartalmaz, amellyel Oroszországot diplomáciai úton a háború befejezésére lehet kényszeríteni”. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Zelenszkij szavait kommentálva azt mondta, hogy Moszkva tisztában van Kijev természetével, folytatja a háborút, és minden célját el fogja érni.

A Wall Street Journal azt írta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya aggódik amiatt, hogy Zelenszkij terve nélkülözi az átfogó stratégiát, és nem több, mint egy „újracsomagolt” kérés több fegyverre és a nyugati rakétacsapásokra vonatkozó korlátozások feloldására mélyen Oroszország belsejében.

Elolvasom a cikket