Eurojust: Több tucat gyanúsítottat vettek őrizetbe egy albán drogcsempészbanda elleni razziasorozatban

MH/ MTI
2024. szeptember 26. csütörtök. 14:15

Őrizetbe vettek 66 embert kábítószer-kereskedelem és pénzmosás gyanújával egy albán drogcsempészbanda elleni razzia során a hatóságok Olaszországban, Albániában, Svájcban és Lengyelországban – jelentette be az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, az akciót összehangoló Eurojust csütörtökön.

A hágai székhelyű uniós ügynökség tájékoztatása szerint a legnagyobb razzia során 45, a megelőző napon pedig 21 embert vettek őrizetbe kokainárusítás gyanújával, zömüket az olaszországi Brescia városában és környékén.

A razziák során mintegy 360 kilogramm kokaint és négymillió euró (1,5 milliárd forint) készpénzt, illetve luxusautókat, fegyvereket, lőszert és kommunikációs eszközöket is lefoglaltak.

A hatóságok gyanúja szerint a banda legalább négy éve árusított Latin-Amerikából csempészett kokaint elsősorban Olaszország északi részén, az ebből származó hasznot pedig egy kiterjedt, hamis számlabizonylatok kiállítására szakosodott olasz–kínai hálózaton keresztül mosta tisztára.

A banda ellen 2020-ban indult nyomozás a bresciai ügyészség indítványozására.

A nyomozásban részt vett az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol is, amely az érintett országok hatóságai közötti kommunikáció összehangolását segítette, valamint elemzési támogatást nyújtott.

Elolvasom a cikket