Répássy Róbert: Kiemelt cél, hogy az áldozatok közül minél többen forduljanak az áldozatsegítő központokhoz

2024. szeptember 26. csütörtök. 14:09
Frissítve: 2024. szeptember 26. 14:13

Répássy Róbert közölte, hogy az áldozatok 20-25 százaléka, vagyis minden negyedik-ötödik ember jut el az áldozatsegítő központokba. Ezzel az aránnyal az igazságügyi tárca nem elégedett – szögezte le.

A parlamenti államtitkár hangoztatta: a kormány célja az, hogy a rendőrség munkájával csökkenjen a bűnözés, az IM közreműködésével pedig növekedjen azoknak az aránya, akik igénybe veszik az áldozatsegítő központok munkáját.

Felidézte, hogy a győri központ megnyitása előtt a vármegyei segítést a szombathelyi áldozatsegítő központ látta el.

Az IM kalkulációi szerint a győri központ a jövőben akár 1500–2000 áldozatot is gondozni tud majd – mondta Répássy Róbert, hozzátéve, hogy fontos, ne csak az áldozatok, hanem azok is forduljanak segítségért a központokhoz, akik sértettek vagy hozzátartozók.

Király Nóra, az IM áldozatsegítő központok kommunikációjáért felelős miniszteri megbízottja azt emelte ki, hogy a minisztérium célul tűzte ki évekkel korábban, hogy megerősíti az áldozatsegítő rendszert, aminek részeként minden vármegyében áldozatsegítő központot hoznak létre.

A cél az, hogy az áldozatok a lakóhelyükhöz a lehető legközelebb tudjanak segítséget kérni – mondta.

Hozzátette: a munka folyamatos, az ország teljes lefedettségéig már csak két-három központot kell megnyitni.

A miniszteri megbízott beszélt arról, hogy a központokban összetett szolgáltatást nyújtanak, legyen szó pszichológiai, jogi segítségnyújtásról, vagy a kormányhivataloknak köszönhetően pénzügyi segítségről.

A hatékony munka érdekében az IM több mint 150 együttműködési megállapodást kötött már kormányhivatalokkal, szervezetekkel, állami cégekkel, a rendőrséggel és az egyházakkal. Legutóbb a Miskolci Egyetemmel született egy ilyen megállapodás, aminek a részeként Miskolcon áldozatsegítő referensi képzés indul – mondta.

Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP), Győr polgármestere örömét fejezte ki, hogy megnyílt a központ. A városvezető is fontosnak nevezte, hogy minél szélesebb körben ismerjék a központ működését.

Elolvasom a cikket