A gasztroenterológus megnevezte a kávé és az alkohol keverésének következményeit

A kávé nem csak egy népszerű ital, hanem egy erős pszichostimuláns, amely jelentős hatással van a központi idegrendszerre. A koffein aktiválja az agyi tevékenységet, fokozza a motoros aktivitást és csökkenti a fáradtságot. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kávét bölcsen kell fogyasztani ahhoz, hogy a maximális előnyöket élvezhessük – mondta Jevgenyij Belousov gasztroenterológus az Izvesztyija című lapnak szeptember 26-án, adta hírül a Sports.kz.

Elmondása szerint a kávé ajánlott adagja egy felnőtt számára napi egy-két csésze. A legjobb, ha a kávét a második reggeli alatt isszuk, amikor a szervezetnek szüksége van az aktív munka támogatására. Ugyanakkor nem szabad éhgyomorra kávét fogyasztani – ez a gyomornyálkahártya irritációját okozhatja – figyelmeztetett a szakértő.

„Manapság a kávénak számos változata létezik különböző adalékanyagokkal. Az egyik népszerű lehetőség a Bulletproof kávé, amelyet kókuszdió és sótlan vaj hozzáadásával készítenek. A kókuszolaj segíti az emésztést és fokozza az anyagcserét, a telített zsírsavak pedig segítik a sejtmembránok javítását. A vaj A-, D-, E- és K-vitamint ad hozzá, amelyek támogatják a szív és az érrendszer működését. Egy ilyen ital azonban meglehetősen kalóriadús, és nem tekinthető teljes értékű reggelinek. Naponta legfeljebb egyszer szabad meginni, hogy ne terheljük túl a szervezetet” – mondta Belousov.

A kávé és az alkohol keverése olyan kombináció, amelyet kerülni kell – mondta az orvos. A koffein serkenti az idegrendszert, míg az alkohol roncsolja az idegsejteket. Együtt veszélyes hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre és a májra. A tanulmányok szerint az ilyen kombinációk gyakori fogyasztása növeli a szívbetegségek kockázatát – mondta.

Elolvasom a cikket