Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, ráadásul az ízületi fájdalmat is mérsékelheti

Szirtes Györgyi
2024. szeptember 26. csütörtök. 16:08

A csipkebogyót hagyományosan számos betegség kezelésére használják, többek között hasmenés, hólyaghurut, cukorbetegség esetén is hatásos lehet.

A csipkebogyót teákban, lekvárokban, zselékben és levesekben használják, valamint természetes C-vitamin-forrásként is hasznos. A friss csipkebogyó C-vitamin-tartalma magasabb, mint a citrusféléké. Magas folsavtartalommal rendelkezik, továbbá A-, B3-, D- és E-vitaminokat, valamint flavonoidokat, karotinoidokat, béta-szitoszterint, fruktózt, almasavat, tanninokat, magnéziumot, cinket, rezet és számos más fitokemikáliát is tartalmaz.

A csipkebogyó fogyasztása a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésével fokozhatja a szív egészségét.

A csipkebogyót vizsgálták az ízületi gyulladásra gyakorolt hatásáról. Egy tanulmány szerint leküzdi az oxidatív stresszt és a gyulladást az ízületekben. Emellett három tanulmány áttekintése megállapította, hogy a csipkebogyóport szedők kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be a fájdalom javulásáról.

A csipkebogyóolaj ma már népszerű öregedésgátló anyag a szépségiparban, a csipkebogyó hidegsajtolásával és természetes olajainak kivonásával állítják elő. Gazdag a többszörösen telítetlen zsírokban, amely támogatja a bőr egészségét, és védi azt a károsító vegyületektől, például az ultraibolya (UV)-sugárzástól, a cigarettafüsttől és a szennyezéstől.

Ezenkívül a C-vitamin közvetlen használata a bőrön bizonyítottan jelentősen növeli a kollagénszintézist és a sejtforgalmat, a bőrsejtek újratermelődésének sebességét.

A csipkebogyóolaj segítheti a sebgyógyulást is. Egy nemrégiben végzett vizsgálatban az ezzel az olajjal kezelt patkányok sebgyógyulása jelentősen gyorsabb volt, és kevesebb heg alakult ki rajtuk, mint a kontrollcsoportban.

A csipkebogyó a természet egyik leggazdagabb C-vitamin-forrása. A csipkebogyót évszázadok óta használják fertőzések, például köhögés, megfázás, influenza és légúti megbetegedések leküzdésére. Ma már ismert, hogy a C-vitamin létfontosságú a bakteriális és vírusos fertőzések leküzdésében. A fehérvérsejtek hússzor annyi C-vitamint tartalmaznak, mint más sejtek, és folyamatos utánpótlásra van szükségük ahhoz, hogy az immunrendszer optimálisan működjön. A csipkebogyó számos fontos antioxidánst is tartalmaz. Olyan növényi vegyi anyagokat, amelyek természetes módon gyulladáscsökkentő hatásúak, megvédik az immunsejteket a környezeti ártalmaktól, és ösztönzik a fehérvérsejtek termelődését.

A csipkebogyót potenciális zsírégetést segítő szerként tanulmányozták. Egy 32 emberen végzett, 12 hetes vizsgálatban a napi száz milligramm csipkebogyótabletta szedése jelentősen csökkentette a hasi zsírszövetet a kontrollcsoporttal összehasonlítva.

A csipkebogyó gazdag pektinben, egy természetesen előforduló cukorban, amely prebiotikumként – emészthetetlen rostként – működik, amely a bélben az egészséges baktériumok populációjának növelésére, az emésztés elősegítésére és az értékes vitaminok felszívódásának fokozására szolgál.

A pektin hashajtó hatással is van a belekre, és hasznos enyhe székrekedés esetén. Úgy tűnik, hogy a bélműködést a csipkebogyó modulálja, és mint ilyen, segíthet hasmenés, gyomorfájás és gyomorhurut esetén.

Elolvasom a cikket