Ez lehet a májrák ellenszere

Egy tanulmányban a tudósok megállapították, hogy a trehalóz cukor megvédte az egereket a májfibrózistól. A Science Translational Medicine című folyóiratban közzétett eredmények felhasználhatók emberi gyógyszerek kifejlesztéséhez – számol be a sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

A májfibrózis a máj krónikus gyulladás és sérülés következtében kialakuló hegesedése. Ez az állapot károsítja a májfunkciókat, és májzsugorhoz és rákhoz vezethet. Gyakori a krónikus vírusos májgyulladásban, elhízásban, cukorbetegségben és alkoholfogyasztásban szenvedőknél. A májfibrózis nem gyógyítható, és a betegeknek szervátültetésre lehet szükségük.

Egy új tanulmányban a tudósok megállapították, hogy a trehalóz cukor megvédte az egereket a májfibrózis kialakulásától. A CYP1B1 molekula blokkolása is hasonló hatással járt. Ez az enzim számos, a májon kívüli reakciót gyorsít fel. Az új kutatás azt bizonyítja, hogy a CYP1B1 a májfibrózis elleni gyógyszerek alapja lehet. Ezen túlmenően aktivitási szintje felhasználható lenne a májfibrózis kialakulásának előrejelzésére.

Elolvasom a cikket