Fókuszban a béke megteremtése

MH/ MTI
2024. szeptember 26. csütörtök. 19:59

Az Európai Parlament nemzetközi fejlesztési bizottságának (DEVE) meghallgatásán Azbej Tristan kijelentette: a magyar elnökséget az egész Európai Unióval együtt aggodalommal töltik el az egyre növekvő humanitárius szükségletek, a növekvő humanitárius finanszírozási hiány és a globális élelmezési krízis fokozódása, valamint az új és kiújuló válságok, különösen Afrikában.

Kiemelte: a Száhel-övezet Afrika egyik legsebezhetőbb területe, amely tartós politikai instabilitással, egyre romló biztonsági helyzettel, akut élelmezési válsággal és gazdasági nehézségekkel néz szembe.

„A Száhel-övezetben tapasztalható politikai és gazdasági zűrzavar, amelyet az éghajlatváltozás hatása is tetézett, milliókat taszított szegénységbe, miközben a terrorizmus veszélye is növekszik. Az instabilitás komoly migrációs nyomást és bizonytalanságot teremt, amely mindannyiunkat érint. Ami a Száhel-övezetben történik, az közvetlen hatással van az Európai Unióra” – fogalmazott.

Közölte: Magyarország kiemelten viszonyul a Száhel-övezethez, ahol humanitárius fejlesztési és béketámogatást valósít meg, stabilitást erősítő programokat indít. Magyarország ezt a munkát Csádban megkezdte: a humanitárius segítségnyújtás mellett gazdaságfejlesztési partnerséget épít.

„A magyar hozzáállás mind szolidaritási, mind a magyar és az európai érdek alapján az, hogy olyan humanitárius és fejlesztési programokat indítsunk a migráció forrásának tekinthető régiókban, amelyek megteremtik az ott élő embereknek a szülőföldön maradás lehetőségét. Ez a leghumánusabb módja a migráció megállításának, illetve megelőzésének” – hívta fel a figyelmet.

A békeerőfeszítéseknek, a fejlesztésnek és az oktatásnak kéz a kézben kell járnia a válságokból való kilábalás, valamint a leginkább rászorulók védelme érdekében – húzta alá.

„A magyar nemzeti politikánkban, a Hungary Helps programon keresztül is ezt az utat járjuk, és az elnökségi prioritásaink is ezt az irányt mutatják” – fogalmazott. Azbej Tristan, majd hangsúlyozta: Magyarország kiáll a szenvedő emberek mellett.

Az ukrajnai háborúra utalva az államtitkár úgy fogalmazott: „álláspontunk, hogy a háborús eszkalációs lelkületet itt Brüsszelben is meg kell állítani”. Azonnali tűzszünetre van szükség. Magyarország a békét teremtő megoldás részese kíván lenni – tette hozzá Azbej Tristan.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője a meghallgatás során elmondott felszólalásában reményét fejezte ki, hogy a magyar uniós elnökségnek sikerül közös megoldásokat találnia a válságövezetek problémáira.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a világban zajló olyan események, mint amilyen a koronavírus-járvány volt, vagy a gázai konfliktus, illetve a globális ellátási láncok megszakadása, arra figyelmeztetnek, hogy változásra van szükség a fejlesztéspolitikában. Elmondta: a migráció kérdése a magyar elnökség számára kiemelt feladat, az eddigi európai kísérletek – mint kiemelte – nem hoztak megfelelő eredményt.

„Ahogyan az integráció jelentette kihívásokra nem tud Európa maradéktalan megoldást adni, az európai maradásra jogosulatlanok visszatérésének és visszafogadásának kérdése is kritikussá vált” – fogalmazott.

Hölvényi György hangoztatta, hogy a migráció és a fejlesztéspolitika egymástól elválaszthatatlanok, és összekapcsolódnak a biztonság kérdésével is. Szavai szerint ezért is fontos, hogy a magyar tanácsi elnökség a Száhel-övezetet kiemelkedő feladatként kezeli.

Hangsúlyozta: humanitárius segítségnyújtás nélkül és hatékony fejlesztési politika nélkül, kiemelve az oktatás területét, nem lehet előrelépni. A migráció gyökerének helyben kezelése az oktatás biztosítása nélkül nem valósulhat meg – tette hozzá a kereszténydemokrata EP-képviselő.

Elolvasom a cikket