Ezek az ételek növelhetik a rák kockázatát

Ha a gyulladás krónikussá válik, az többek között rákhoz vezethet – magyarázta a szakértő, aki arra buzdította az embereket, hogy mondjanak le néhány népszerű ételről annak érdekében, hogy csökkentsék a daganat kialakulásának kockázatát.

Mindenekelőtt azt sürgette, hogy minimalizáljuk vagy teljesen iktassuk ki a cukrot az étrendből, mivel ez az egyik oka a krónikus gyulladásnak. A szakértő azt is hozzátette, hogy a gyors felszívódású szénhidrátok, például az édességek és sütemények túlzott fogyasztása csökkenti az immunitást.

„Szintén veszélyesek az immunrendszerre a telített zsírsavak – például, amelyek a vajban találhatóak, a gyorséttermi ételekből származó transzzsírok és a zsíros húsok – sertés-, marha- vagy bárányhús” – mondta Nekrasova.

Az orvos rámutatott, hogy a krónikus és rákos megbetegedések kialakulásához nagy mértékben hozzájárul az alkohol is. Az alkoholfogyasztóknak évente egyszer meg kellene vizsgáltatniuk a májukat és a beleiket, mivel náluk fokozott a béláteresztő szindróma kockázata. Ebben az állapotban a káros anyagok könnyebben bejutnak a véráramba – magyarázta a táplálkozási szakember.

Az orvos szerint nem szabad alábecsülni az egyes termékekkel szembeni egyéni intoleranciát sem. „Ha valaki azt veszi észre, hogy bizonyos termékek fogyasztása kellemetlenséget okoz neki, egészségi állapota romlik, forduljon szakorvoshoz. A vizsgálatok segítségével azonosítják a rossz közérzet okát, készítenek személyre szabott étrendet a krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére” – foglalta össze a táplálkozási szakember.

Elolvasom a cikket