Ez a fehérjében gazdag fogás hasznos a gyomor-bélrendszer és a cukorbetegség kezelésére

2024. szeptember 27. péntek. 8:13

Olga Trofimova biológus, az Állami Pedagógiai Egyetem Általános Biológiai és Bioökológiai Tanszékének docense a NEWS.ru-nak elmondta, hogyan kell kiválasztani a megfelelő pörköltet, és kinek lehet különösen hasznos – írja a Sports.kz.

A „megfelelő” pörkölt, jegyzi meg Trofimova, húst és fűszereket tartalmaz, ezért sok fehérjét tartalmaz, és az elkészítési mód miatt könnyen emészthető. A termék ezen tulajdonságai segítenek helyreállítani az erőt megerőltetés, edzés vagy betegség után. A pörkölt az űrhajósok étrendjében is szerepel – pontosított a biológus.

„A pörkölt könnyen emészthető, hasznos az emésztőrendszeri betegségekben szenvedők számára, helyettesíti a sült vagy sült húst. Nulla glikémiás indexe van, ezért szerepel a cukorbetegek menüjében. A pörkölt hasznos azoknak, akik gyorsan izomtömeget akarnak szerezni, elősegíti a jó hajnövekedést és az erős körmöket <…> tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, amely elősegíti a mentális és érzelmi ellazulást, az idegrendszer helyreállítását” – magyarázta a tudós.

Magas kalóriatartalma miatt azonban a pörkölt ellenjavallt az elhízott és magas koleszterinszintű emberek számára – figyelmeztetett Trofimova.

Elolvasom a cikket