Ez a varázsgomba segít a magas vérnyomás, gyomorfekély és gyomorhurut esetén

– A nyírfán növő chaga erős gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért széles körben használják a népi gyógyászatban – magyarázza Elena. – Ezeket a gombákat ősszel vagy télen gyűjtik. Figyelni kell a kalapokra, amelyeknek száraznak és keménynek kell lenniük. A gombákat pedig hűvös, száraz helyen, papír- vagy vászonzsákban kell tárolni.

– Ezt a csodálatos gombát már régóta használják a gyógynövénytudósok számos betegség kezelésére, bár nem ismertek olyan fogalmat, mint az immunitás növelése. Valójában megvédi a szervezetet a fertőzésektől és a gyulladásos folyamatoktól. Használják ízületi gyulladás, asztma, gyomorhurut, gyomorfekély, sőt, még a rák kezelésében is. Ezenkívül a chaga jó a megelőzésre – a nyírfagombán alapuló italok rendszeres használata csökkenti a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

– Azonban – mondja az orvos – a chaga néha árthat. Az ilyen italok túlzott előszeretete esetén álmatlanság, fejfájás, izomfeszültség léphet fel. A nem megfelelő tárolás miatt pedig a gomba oxidálódhat, toxinokat képez. És természetesen megfelelően kell főzni a chagát. Ha nagy, kemény gomba van, akkor azt porrá kell alakítani. Egy teáskanálnyi port öntsünk egy pohár forró vízzel és ragaszkodjunk legalább négy órán át. Hidegen és melegen is ihatod, legjobb reggel az emésztés javítása érdekében. Könnyebb természetesen a boltban vásárolni teát vagy szirupot chagából. Természetesen nem olcsó, de kevesebb gondot okoz.

– Azt kell mondanom, hogy a chaga egy igazán varázslatos gomba – osztja meg Elena Wilhelmovna. – Gyakran adják levesekhez vagy mártásokhoz, hogy javítsák az ételek ízét. A kozmetikai krémhez adott kis mennyiségű chaga lassítja a ráncok megjelenését. A chagával fürdőket is készítenek. Ezek különösen hasznosak a különböző bőrbetegségekben szenvedők számára. Egy ilyen parazita termesztése a fán, kihúzza belőle a nedveket, és mennyi hasznot hozhat egy személy. Azonban ne feledje, hogy lehet egyéni intolerancia, allergiás reakció a gombára. Ezért használat előtt jobb, ha konzultál egy orvossal, és szigorúan követi az adagolásra vonatkozó ajánlásait.

Elolvasom a cikket