Nagyon egészségtelen ébredés után telefonozni

Az Independent egyik szerzője, Katie Rosseinsky egy cikkben vallotta be, hogy már rögtön ébredés után görgetni kezdi a közösségi médiás felületeket, hogy megnézze, miről maradt le, amíg aludt.

Saját bevallása szerint már őt magát is aggasztani kezdte ez a szokása. Mint írta, az egészben azt tartja a legirritálóbbnak, hogy egyébként nem is élvezi a vég nélküli görgetést, inkább csak frusztrált lesz tőle.

Nem ő az egyedüli

A felmérések eredményei nyomán elmondható, hogy az okoseszközök használóinak 80 százaléka már a felkelés utáni 15 percen belül nyomkodni kezdi a kütyüjét. Gyakorlatilag előbb jut eszünkbe megnézni a TikTokot, vagy átpörgetni az Insta-sztorikat, mint kimenni fogat mosni vagy reggelizni.

Dr. Charlotte Armitage pszichoterapeuta, a No Phones at Home Day – vagyis Telefonmentes Nap Otthon – nevű kezdeményezés kitalálója szerint több okból is különösen káros a kora reggeli telefonozás. Egyebek mellett:

  • idővel megnövekszik a toleranciaszintünk, ezért egyre többet kell görgetnünk ahhoz, hogy az agyunkból k ugyanazt a mértékű dopamintermelést ki tudjuk váltani;
  • az agy a megnövekedett dopaminszintet úgy ellensúlyozza a telefonmentes időszakokban, hogy elkezd az átlag alatti mennyiséget termelni ebből a hormonból, a dopamindeficit pedig koncentrációs nehézségeket, fáradtságot és irritáltságot okoz;
  • a felkelés folyamatát is befolyásolja a korai kütyüzés, ugyanis arra kényszeríti az agyat, hogy a kelleténél hamarabb aktivizálódjon a felkelést követően;
  • mindezek következtében pedig már késő délelőttre túlterheltnek és stresszesnek érezhetjük magunkat.

Ezzel jár, ha túl sokat mobilozik

Sokan elpocsékolt időnek érzik, amikor különböző tartalmakat nézegetnek a telefonjukon. Ezen viszont tudunk változtatni, ha szabályozzuk a közösségi médiával töltött időnket.

Elolvasom a cikket