Lezárult a Spiegel nyomozása: az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot

A 2022 szeptemberében végrehajtott robbantás kulcsfigurája Roman Cservinszkij volt, aki megtervezte a műveletet, megszervezte a csapatot, és gondoskodott a kiképzésükről. A végrehajtáshoz az Andromeda nevű vitorlást bérelték ki álneveken, a parancsnok egy kommandós volt, a legénységet pedig egy kapitány és egy matróz alkotta.

Az újságírók ismerik a résztvevők kilétét, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra nevüket – több férfi és egy nő érintett – hogy elkerüljék, hogy orosz halálosztagok célpontjává váljanak. A nyomozás eredményei egybevágnak a német nyomozók és más külföldi titkosszolgálatok megállapításaival.

Az akció költségei 300 ezer dollárra rúgtak, és a finanszírozás magánforrásokból származott. Valerij Zaluzsnij, aki akkor a hadsereg főparancsnoka volt és most Londonban nagykövet, jóváhagyta a művelet megindítását. Az Egyesült Államok megpróbálta leállítani a műveletet, de sikertelenül – olvasható a hetilap cikkében.

Már az orosz invázió előtt felmerült az ukránokban az igény, hogy valamit tenni kellene a két tengeralatti vezetékkel. Az előkészületek felgyorsultak a Moszkva által megindított támadás után. Először olyan búvárokra volt szükség, akik képesek voltak százméteres mélységben dolgozni, és vállalták a vele járó egészségügyi kockázatokat. A cél az volt, hogy jelentős kárt okozzanak az orosz hadigazdaságnak, amely milliárdos bevételeket szerzett az európai gázexportból. A vezetékeken keresztül évente közel hatvanmilliárd köbméter földgáz érkezett Európába, de két évvel ezelőtt a szállítások megszakadtak, mivel a Kreml így próbált nyomást gyakorolni Németországra.

Elolvasom a cikket