A szívbetegség egyik jele a körmökön is jelentkezhet

A szakember szerint, ha valaki lenyomja a körömágyát, és pulzálást lát, súlyos szív- és érrendszeri problémák léphetnek fel. A Quincke-jelként ismert pulzálást az aorta regurgitáció, más néven billentyűregurgitáció okozza.

Ez azt jelenti, hogy miközben a vér elhagyja a szívet, hogy a testbe jusson, jelentős része visszaáramlik. Ez problémák egész sorát okozhatja – mondta az orvos.

A New York post arról számolt be, hogy több mint 11 millió amerikai – a lakosság mintegy 2,5 százaléka – szenved a szívbillentyű-betegség valamilyen formájában. A szívbetegség jelei között szerepelhet továbá a nyomás, szorítás, égő érzés vagy feszülés a mellkasban.

Az aorta regurgitációja mellkasi fájdalmat, légszomjat és fáradtságot okozhat. Ez azonban szívelégtelenséghez, aritmiához, endocarditishez és akár hirtelen szívmegálláshoz is vezethet. A szakember hozzátette, hogy ezt a problémát még a a nyaki artériák látható lüktetése is jellemezheti.

Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegség az első számú halálok Magyarországon, évente több mint 60 ezer halálesetet okoz. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a kivizsgálás, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk magunkon. A korai diagnózis életmentő lehet. A szívbetegségek gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármilyen életkorban előfordulhatnak. A szívelégtelenség világszerte legalább 64 millió embert érint, és minden évben egyre több emberen diagnosztizálják.

Elolvasom a cikket