Javítja az agyi véráramlást és a kognitív funkciókat az időseknél

Egyes tanulmányok szerint a halolaj-kiegészítők szedése javíthatja a memóriát és a kognitív képességeket az enyhe károsodással élő időseknél. Ez különösen az APOE4 gén hordozóinál mutatkozott meg, amely az Alzheimer-kór fokozott kockázatával jár együtt. Kimutatták, hogy halolaj fogyasztása esetén jelentősen csökkent az idegsejtek lebomlása az agyban.

Az olyan omega-3 zsírsavak, mint a halolajban található DHA fontos szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében. Lassíthatják az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást és javíthatják az agyi véráramlást. Az idősebb felnőtteknél növelhetik az agyi szürkeállomány térfogatát is.

Azonban nem minden tanulmány támasztja alá a halolaj előnyeit. A nagyszabású vizsgálatok nem minden esetben találtak értelmezhető hatást a kiegészítőknek a kognitív funkciókra egészséges idősebb felnőtteknél. Új természetes altatót fedeztek fel!

A szakértők azt javasolják, hogy az omega-3 zsírsavakat elsősorban táplálékforrásokból, például olajos halakból szerezzük be, és ne csak a kiegészítőkre hagyatkozzunk.

Az időseknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt elkezdenék a halolaj-kiegészítők szedését, különösen, ha krónikus betegségben szenvednek vagy gyógyszereket szednek. Annak ellenére, hogy a halolaj egyes idősebb felnőttek kognitív egészségére gyakorolt potenciális előnyei ellenére további kutatásokra van szükség az optimális adagok meghatározásához és azon csoportok azonosításához, amelyek a leginkább profitálhatnak a halolaj használatából.

Elolvasom a cikket