Kikre hat jobban az alkohol – a nőkre vagy a férfiakra?

Dr. Timothy Brennan, a Mount Sinai Intézet függőségi specialistája elmagyarázza, miért hat az alkohol másképp a férfiakra és a nőkre. Megjegyzi, hogy a nők teste több zsírszövetet és kevesebb vizet tartalmaz a férfiakéhoz képest. Mivel az alkohol oldódik a vízben, a nőknél ugyanannyi ivás után a vérben magasabb a koncentrációja, mint a férfiaknál. Ha például egy azonos súlyú férfi és egy nő megiszik egyenként három üveg sört, a nő véralkoholszintje magasabb lesz, ami növeli a negatív következmények valószínűségét.

Az alkohol anyagcseréjében is van különbség. A nőkben alacsonyabb az alkohol dehidrogenáz (ADH) enzim szintje, amely az alkohol májban történő feldolgozásáért felelős, mint a férfiaknál. Ez azt eredményezi, hogy az alkohol tovább marad a szervezetükben, így erősebb hatást fejt ki.

A modern kutatások megkérdőjelezték az alkohol egészségügyi előnyeivel kapcsolatos korábbi nézeteket. Például a vörösborról korábban azt gondolták, hogy jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, mára azonban bebizonyosodott, hogy az alkohol nem előnyös. A kanadai irányelvek ezen a területen szigorúbbak, mint az amerikaiak, és az alkoholtól való teljes tartózkodást javasolják.

Elolvasom a cikket