Ez az a fontos dolog, ami megmentheti az életét egy utazás során

A kardiológusok szerint a legfontosabb dolog, amit a hosszas autózások során meg kell tenni, az, hogy szünetet tartsunk. Ez azért fontos, mert az egy helyben ülés megzavarhatja a véráramlást a szervezetben, ami kiszáradáshoz vezethet, valamint hozzájárulhat a vérrögök kialakulásához. Kezelés nélkül ezek a vérrögök elterjedhetnek, és gyorsan életveszélyessé válhatnak. Ha nem figyelünk oda, akkor bizony mélyvénás trombózis is kialakulhat. A szakértők azt mondják, hogy legalább egy-két óránként érdemes megállni és megmozgatni a lábainkat.

Ez történik a testünkkel autózás közben

Dr. Britt H. Tonnessen sebészeti docens a Yalr Orvostudományi egyetemen elmondta, hogy mozgás közben a vádli és a comb izmai a test mély vénáiból a vért a szív felé tolják. Autózás közben azonban, ha már néhány órája egy helyben ülünk, a test alsó fele lelóg, és a vér elkezd gyűlni a lábszár és a vádli ereiben – magyarázta a szakértő.

Tény, hogy vannak olyan emberek, akik hajlamosabbak rá, de lényegében a mélyvénás trombózis bárkit fenyegethet, ezért az egészségügyi állapotunktól függetlenül érdemes megtartani a szüneteket, ha hosszú útra indultunk. A szakértők azt is kiemelik, hogy a kialakulás kockázata még napokkal, sőt hetekkel az utazás után is fennállhat. Bizonyos emberek nagyobb veszélyben vannak. Az idősek a rákkezelésben részesülők, valamint az öröklött vagy szerzett véralvadási zavarban szenvedők fokozottan veszélyeztetettek a mélyvénás trombózis kialakulásában egy hosszú utazás alatt vagy után.

Elolvasom a cikket