The Economist: Zelenszkij győzelmi tervét aláássa a valóság

Zelenszkij jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, hogy népszerűsítse javaslatát, amely a hírek szerint abban merül ki, hogy a Nyugat növelje támogatását készpénz és fegyverek formájában, hogy Kijev folytatni tudja a harcot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgynevezett „győzelmi tervét” aláássa az a valóság, hogy országának nincs elég embere és erőforrása ahhoz, hogy felülkerekedjen Oroszországon – jelentette csütörtökön a The Economist.

A brit magazin leírta az ukrán gazdaságot érintő szörnyű helyzetet és a csökkenő katonai létszámot. Moszkvával ellentétben, amely önkénteseket vet be, Kijev a kényszersorozásra támaszkodik – jegyezte meg.

„A tisztek arra panaszkodnak, hogy a behívottak közül sokan alkalmatlanok a harcra: túl öregek, túl betegek, túl részegek. Nincs egyértelmű út a hadseregből való kilépéshez, ami miatt a mozgósítás egyirányú jegynek tűnik a hullaházba” – írja a The Economist.

A lap szerint az ukránok kevesebb mint 30 százaléka tartja szégyenletesnek a behívó megkerülését.

Generációs szakadék van, a fiatalabb, katonai szolgálatra alkalmas férfiak sokkal kevésbé hajlamosak támogatni Zelenszkij megalkuvást nem ismerő álláspontját, mint azok, akik túl idősek ahhoz, hogy besorozzák őket – tette hozzá a jelentés.

A lap csütörtökön egy külön szerkesztőségi cikkben azzal vádolta Zelenszkijt, hogy katonai stratégiájával „szembemegy a valósággal”, és arra figyelmeztetett, hogy „elüldözi Ukrajna támogatóit és tovább osztja az ukrán társadalmat”, ha folytatja a háborút.

Ukrajnának újra kell definiálnia az Oroszország feletti győzelmet úgy, hogy „virágzó, nyugati irányultságú demokráciává válik”, miután engedményeket tett a béke érdekében. Cserébe azért, hogy „elfogadja ezt a zord igazságot, a nyugati vezetőknek hihetővé kell tenniük a legfőbb háborús célját azáltal, hogy biztosítják Ukrajnának a szükséges katonai kapacitást és biztonsági garanciákat” – javasolták.

Moszkva kijelentette, hogy az ellenségeskedések egyik fő kiváltó oka a NATO azon szándéka volt, hogy Ukrajnát a soraiba vonja. A stabil békére vonatkozó elképzelése magában foglalja Ukrajna katonai erejének felső határát és a NATO-csatlakozástól való elzárkózást. Kijev a konfliktus korai szakaszában folytatott béketárgyalások során beleegyezett ezekbe a feltételekbe, de aztán a hírek szerint a Nyugat javaslatára inkább folytatta a harcot.

Elolvasom a cikket