Jobb, ha nem eszik ezekből a halakból

A rendelkezésre álló információk, illetve a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sajóból kifogott halak elfogyasztását – közölte a hatóság a weboldalán. Mint írták, bár akut kockázat nem áll fenn, és a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények, a halakban kimutatott arzéntartalom miatt mégis indokoltnak tartják az elővigyázatosságot.

Ennyi arzén van a Sajóból kifogott halakban

Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület hívta fel a Nébih figyelmét a hírre, amely szerint a szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak elfogyasztását. A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolatot a szlovák élelmiszer-ellenőrzésért felelős hatósággal, majd mintát vett a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból, hogy a szakértők megvizsgálhassák a toxikus nehézfémek jelenlétét.

A laboratóriumi mérések határértékkel szabályozott toxikus nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) nem mutattak ki a kifogott halakból. Az Európai Unióban az arzénszennyezettséggel kapcsolatban azonban nincs meghatározva a halak esetében vonatkozó határérték. Jelenleg egyeztetési szakaszban van egy rendelettervezet, amely megállapítana egy maximális szintet az arzénnal kapcsolatban az édesvízi halakra is, a hatósági minták azonban így egyelőre nem minősíthetők.

A Sajóból kifogott halak esetében ugyanakkor elmondható, hogy az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket. A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak” – olvasható a közleményben.

Fontos tudnivalók

Kiemelték ugyanakkor, hogy a halhús nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, amely akut mérgezést okozna, a kis koncentrációban történő, de hosszan tartó arzénbevitel azonban már egészségügyi kockázattal járhat. Ezért az újabb értesítésig a szakértők azt ajánlják, hogy mindenki mellőzze a Sajó halállományának étkezési célú felhasználását.

A Nébih egyébként a továbbiakban is figyelemmel kíséri a nemzetközi és hazai eseményeket. Érdemi változás esetén pedig megismétli a vizsgálatokat.

Elolvasom a cikket