Vučić: koreai forgatókönyv szerint zárulhat az ukrajnai konfliktus

A „koreai forgatókönyv” kifejezés az 1950-es évek elején lezajlott koreai háborúból származik, amely fegyverszüneti megállapodással és két különálló állam – Észak- és Dél-Korea – megalakulásával ért véget. Olyan helyzetre utal, amikor a nyílt ellenségeskedés szünetel, és a konfliktus befagyasztásra kerül, de a felek nem tudnak megállapodni a békés megoldásról.

Vučić szerint ennek a forgatókönyvnek egy változata a legvalószínűbb kimenetele a Moszkva és Kijev közötti patthelyzetnek.

„Nem lehet béke, mert az oroszoknak most pszichológiai előnyük van a harctéren… A végén befagyasztják a konfliktust, a koreai forgatókönyv lesz, és 10, 20 vagy 30 évig nem lesz végleges megoldás” – mondta az Informer szerb hírügynökségnek csütörtökön New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésen.

Vučić szerint a koreai forgatókönyv a legjobb megoldás a konfliktusra, amelyben a Nyugat reménykedhet, mivel az amerikai közvélemény-kutatások szerint a közvélemény támogatása Washington Ukrajna-politikája iránt rohamosan csökken.

„Amerika keményen harcolni fog Oroszország ellen Ukrajnában, de a saját érdekeit is szem előtt tartja” – érvelt a szerb államfő. Hozzátette, hogy a Nyugat hibát követett el, amikor „alábecsülte” Oroszországot, és Kijev győzelmére fogadott.”

Az oroszok most, minden problémájuk és nehézségük ellenére… megmutatták, hogy keményebbek, mint azt mindenki várta. A gazdaságról beszélek, ostobaság volt alábecsülni” – mondta, utalva azokra a példátlan szankciókra, amelyeket a Nyugat a konfliktusra válaszul hozott Moszkvával szemben.

Számos szakértő megjegyezte, hogy Oroszország nemcsak hogy ellenállt a szankciók nyomásának, hanem gazdaságilag is sikerült terjeszkednie, miközben a szankciók sok nyugati államnak visszafelé sültek el. Vučić azt is mondta, hogy a Nyugat „borzasztóan ostoba, hogy alábecsülte az orosz hadsereget”, mert aki ezt korábban megtette, „tudjuk, hogyan került be a történelembe”.

Szerbia hivatalos álláspontja az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban semleges. Az Egyesült Államok és az EU erős nyomása ellenére sem volt hajlandó szankciókat bevezetni Moszkva ellen, bár támogatja Ukrajna területi integritását, és baráti országnak tekinti. Vučić korábban azt állította, hogy Szerbia több humanitárius segélyt adott Kijevnek, mint a többi balkáni állam együttvéve.

Elolvasom a cikket