Ezt az őszi szuperélelmiszert érdemes beilleszteni az étrendjébe

Ha ismeri a cékla hasznos tulajdonságait, soha nem fogja elhanyagolni. A cékla rengeteg alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek segítenek abban, hogy egészségesebb legyen és jobban érezze magát. A Times of India arról ír, hogy miért érdemes mindenképpen beiktatni a céklát a menüjébe.

Szabályozza a vérnyomást

A cékla egyik kiemelkedő előnye, hogy képes fenntartani az egészséges vérnyomásszintet. A szervezetben nitrátokban gazdag cékla nitrogén-oxiddá alakuló nitrátok révén jelentősen csökkentheti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Segít a fogyásban

Egy tipikus 100 g-os adag főtt cékla 44 kalóriát, 1,7 g fehérjét, 0,2 g zsírt és 2 g rostot tartalmaz, így alacsony kalóriatartalmú, de tápláló választás. Ezáltal ideális kiegészítője a fogyókúrás étrendnek.

Növeli az energiát és a teljesítményt

A sportolók is hasznosnak találhatják a céklát, mivel a nitrátok a sejtek energiatermelőinek, a mitokondriumoknak a hatékonyságát növelve javítják a fizikai teljesítményt. Tanulmányok szerint a céklalé növelheti az állóképességet, javíthatja a kardiorespiratorikus teljesítményt és az oxigénfelhasználást edzés közben.

Csökkenti a gyulladást

A gyulladás a legtöbb betegség kiváltó oka. A szervezet rendszeres elhasználódása, ha nem kezelik, krónikus gyulladáshoz vezethet. A cékla gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is ismert, ami a bétaalinoknak, a vörös színéért felelős pigmenteknek köszönhető. Ezek a vegyületek hatékonyan csökkenthetik a gyulladást a szervezetben.

Jó a bélrendszer számára

A cékla olyan élelmi rostokat biztosít, amelyek támogatják az emésztés rendszerességét, valamint olyan vegyületeket, amelyek a méreganyagok semlegesítésével és kiürítésével segítik a máj működését. A céklalé segít a vércukorszint szabályozásában is, így hasznos a nap folyamán az egyenletes energia fenntartásában.

Támogatja az agy egészségét

Ahogy öregszünk, az agy egészségének fenntartása kritikussá válik. Előzetes kutatások szerint a cékla növelheti az agy vérellátását, ami potenciálisan javíthatja a memóriát és a feladatok közötti váltás képességét. Ez segíthet abban, hogy az agya csúcssebességgel és egészségesen működjön.

Elolvasom a cikket