A kardiológus szerint ez az élelmiszer megvéd a szívrohamtól

Olga Bokeria kardiológus professzor azt tanácsolja, hogy iktassuk be a tojást az étrendünkbe. Legalább hetente többször is. Ha pedig naponta egyszer fogyasztja ezt a terméket, akkor a szakértő szerint még a szívroham és a stroke kockázatát is csökkentheti.

Mint Olga Bokeria elmondja, sokan félnek tojást enni a benne lévő koleszterin miatt, amelyet károsnak tartanak az erekre és a szívre. De a semmiért aggódnak.

„Valójában nem káros, hanem hasznos a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre, a szemre és sok más szervre” – biztosította a kardiológus.

A tojás például segít csökkenteni a vér trigliceridszintjét, ami viszont csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az orvos egy tanulmány eredményeit idézte, amely kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik naponta egy tojást ettek, 30 százalékkal kisebb volt a vérzéses stroke okozta halálozás valószínűsége, mint azoknál, akik egyáltalán nem ettek tojást. A tojásimádóknál a tanulmány szerzői azt is észrevették, hogy a már meglévő szív- és érrendszeri betegségek lassabban fejlődtek, sőt egyes esetekben egyáltalán nem is fejlődtek.

„A tojás elvileg nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, sőt csökkenti azt. Azok az emberek, akik naponta egy tojást ettek, 20 százalékkal kevésbé voltak hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, mint azok, akik nem ettek tojást” – jegyezte meg Bokeria professzor a Telegram-csatornáján.

Miben gazdag a tojás

Ahogy a doktornő mondja, a tojás mindenekelőtt kiváló teljes értékű fehérjeforrás. Egy tojás legalább hat grammot tartalmaz belőle. A tojással pedig mind a kilenc esszenciális aminosavval – a fehérje egyfajta építőköveivel – együtt kapjuk a fehérjét. Azért nevezik őket nélkülözhetetlennek, mert a szervezetünk nem tudja őket saját maga szintetizálni, csak a táplálékkal jutnak be. Felnőttek esetében ezek közé tartozik a leucin, izoleucin, valin, lizin, metionin, triptofán, treonin, fenilalanin, hisztidin.

De a teljes értékű fehérje nem az egyetlen előnye a terméknek. Olga Boqueria szerint egy tojásban több tápanyag található, mint bármely más termékben. Amit artalmaz például: szelén, foszfor, kolin, B12-vitamin és számos antioxidáns, amelyek segítenek megőrizni a sejtek egészségét.

És mindezt a gazdagságot tojásonként 70 kcal mellett kapjuk, ez nem jelent nagy veszélyt az alakra.

Elolvasom a cikket