Nagy-Vargha Zsófia: kulturális programokkal kell kiszakítani a modern kor emberét a virtuális világból

MH/ MTI
2024. szeptember 28. szombat. 6:38

Mint mondta, a fórum résztvevői hasznos tapasztalatcserét tartottak arról, hogy a mai kor talán legnagyobb kihívásaként hogyan lehet újra felkelteni a fiatalok és a családok érdeklődését a szűkebb és a tágabb környezetük természeti, vagy kulturális értékei megismerése és újrafelfedezése iránt. Ehhez a tanácskozáson résztvevő szakembereknek a tavaly Magyarországon járt katolikus egyházfő, Ferenc pápa szavait is felidézte aki azt mondta, „nem a virtuális világban kell élni, hanem a jelenben”.

A háromnapos tanácskozást záró gálaesten – amelyen Polgár Éva zongoraművész előadásában Liszt-műveket is hallhattak a résztvevők – Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár is zárszót mondott. Kiemelte: a szakértői fórum idei tematikája azért volt a kulturális örökség védelmének fontossága és szeretetének átadása a fiatalabb generációk számára, hogy megbeszéljük, hogyan lehet ezt finoman és eredményesen elérni.

Hozzátette, ebben sokat segítenek a Kulturális Útvonalak amelyek az Európa teljesen különböző tájain élő, más-más kultúrában nevelkedett embereket és nemzeteiket hozzák közelebb egymáshoz, így gazdagítva őket. A 41 résztvevő ország több mint 300 szakemberének részvételével lezajlott kulturális eszmecserét eredményesnek nevezte. Üdvözölte, hogy Észtország most csatlakozott az Európa Tanács Kulturális Útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodáshoz és azt is, hogy a zárónapon ünnepélyes keretek között aláírták az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem csatlakozási megállapodását a kulturális útvonalak ismeretanyagát átadó nemzetközi egyetemi hálózathoz.

Az Európa Tanács 1987-ben indította el Kulturális Útvonalak programját, amelynek célja, hogy az utazáson keresztül felhívja a figyelmet a tagországokat összekötő közös alapértékekre, úgy, mint a kulturális-, épített és szellemi örökségre. Magyarországon 17 ilyen útvonal megy keresztül, amelyek többek között a fürdővárosokat, a borvidékeket és a magyar gasztronómiát, épített örökséget és életmódot ismertetik meg a külföldiekkel.

A rendezvény zárása előtt átadták a programba idén felvett két új kulturális útvonal, a Leonardo Da Vinci Út és a Történelmi jelentőségű európai gyógyszertárak Útja csatlakozásáról szóló tanúsítványt; valamint a programban való részvételre újonnan pályázó útvonalakat és a jövő évi fórum házigazdájának, a törökországi Kappadókiának videoüzenetét is bemutatták.

Elolvasom a cikket