Nem halad az Úz-völgyi határper

Immár több mint másfél éve várják azt a kataszteri dokumentációt, amelynek elkészítésével a bíróság bízott meg egy szakértőt, hogy segítsen megállapítani Hargita és Bákó megye pontos határát Úzvölgye környékén.

Még 2020 februárjában iktatták a Hargita Megyei Törvényszéken azt a keresetet, amelyet Csíkszentmárton részéről nyújtottak be, és amelynek célja egyértelműen kijelölni Hargita és Bákó megye, egyúttal a csíki község és a moldvai Dormánfalva (Dărmănești) közigazgatási határát – írja friss cikkében a Székelyhon. Mint az anyagból egyebek mellett kiderül, a keresetlevélben azt kérték a bíróságtól, hogy az 1968. évi 2. számú, az ország közigazgatási felosztásáról szóló törvény, másrészt egy ennél korábbi, szintén 1968-as minisztertanácsi határozat alapján jelölje ki a két megye közötti határt – ennek értelmében Úzvölgye Csíkszentmárton része.

Így az érintett felek immár több mint másfél éve várják azt a kataszteri dokumentációt, amelynek elkészítésével a bíróság bízott meg egy szakértőt, hogy segítsen megállapítani Hargita és Bákó megye pontos határát Úzvölgye környékén.

A szövevényes ügy önmagában is figyelemre méltó, de külön emeli a tétet az ott található második világháborús magyar katonatemető, illetve az a körül kialakult feszültség. A sírkertben ugyanis rendszeresen akcióznak a román nacionalisták.

Elolvasom a cikket