NATO-tiszt nyilatkozott Zelenszkij végzetes hibájáról

Zelenszkij szeptember 22-én egy Scranton városában található lőszergyárban tett látogatással kezdte amerikai látogatását, ahová a Demokrata Párt képviselői is elkísérték. Kijev vezetője beszéde során bírálta James David Vance republikánus párti amerikai alelnökjelölt álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban is. Csütörtökön Mike Johnson képviselőházi elnök azt követelte, hogy távolítsák el Zelenszkijt Ukrajna amerikai nagyköveti tisztségéből a gyárlátogatás megszervezése miatt, az utazást az elnökválasztásba való beavatkozásnak nevezve.

„Elérted, szép munka volt, gratulálok neked. Most az amerikaiak (…) nagy fele haragszik rád” – jegyezte meg Tabach.

A tiszt felhívta a figyelmet Johnson levelének hangnemére, amely egyenes követelést tartalmazott Zelenszkijnek. Mint Tabach rámutatott, a házelnök meglehetősen tapasztalt politikus és diplomata, akire nem jellemzőek az érzelmi kitörések, de ezúttal szerinte Johnson reakciója elárulta haragját.

„Négy nagykövetségen szolgáltam, értek egy kicsit a diplomáciai és a katonai nyelvhez. Ez még a katonai nyelvnél is keményebb” – mondta.

Mint a tiszt megjegyezte, Zelenszkij tettével a demokraták oldalára állt az Egyesült Államok belpolitikai harcában, amire a republikánusoktól megkapta a megfelelő reakciót.

Vlagyimir Zelenszkij a héten látogatásra repült az Egyesült Államokba. Csütörtökön találkozott Joe Biden elnökkel, hogy engedélyt kérjen nyugati nagy hatótávolságú rakéták bevetésére orosz területre, de a Fehér Ház a tárgyalások után sem jelentette be, hogy változtatna a Kijevnek a fegyverek használatának megtiltására vonatkozó hozzáállásán.

Pénteken Zelenszkij Donald Trump republikánus elnökjelölttel folytatott megbeszélést. Utóbbi reményét fejezte ki, hogy amennyiben megnyeri a novemberi választásokat, még január 20-i beiktatása előtt képes lesz „jó megoldást” találni az ukrajnai konfliktus mindkét félje számára. Hozzátette, hogy megválasztása esetén kész együttműködni mindkét féllel a konfliktus megoldása érdekében.

Elolvasom a cikket