A szürkehályog tünetei és kezelése

Kezelése minden esetben műtéti, amelyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végeznek. A szemgolyón két apró nyílást készítenek, és a szem belsejében elhelyezkedő, elszürkült szemlencsét eltávolítják. A szemlencse külső tokjába egyéni dioptriájú műlencsét helyeznek, amely véglegesen ott marad, és a beteg látása feltisztul.

A szürkehályog-eltávolítás előtt

A beteg első jelentkezésekor pupillatágítás mellett végzett szemvizsgálat szükséges, hogy jobban láthatóvá váljanak a szemlencse és a szem hátsó részei (üvegtest, ideghártya) is. Az alapos szemészeti vizsgálat azért is fontos, mert a szem számos súlyos betegsége (pl. diabéteszes retinopátia bizonyos formái, üvegtesti vérzés, uveitis) ellenjavallhatja vagy legalábbis nagymértékben befolyásolhatja a műtét időpontjának megválasztását.

Gyakori, hogy mindkét szemet műteni kell, ekkor a gyengébb szemmel kezdenek, majd kb. hat hét múlva a másik szemet is megoperálják (egyszerre kettőt nem műtenek).

Általános érzéstelenítésben (altatás) végzett műtét előtt még további vizsgálatok szükségesek: EKG, laborvizsgálatok, mellkasröntgen, aneszteziológiai és belgyógyászati kivizsgálás, annak megállapításáért, hogy a beteg alkalmas-e a műtétre. Mindenképpen fontos tisztázni a gyógyszerérzékenységet, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedését. Amennyiben altatással végzik a műtétet, altatás előtt éjféltől természetesen nem fogyaszthat ételt, italt. Egyeztetés szükséges a kezelőorvossal a műtét előtt szedett gyógyszerekről, pl. véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő stb.

Műlencsék típusai

A műtét előtti legfontosabb feladat a beültetendő műlencse dioptriájának megtervezése, illetve a lencse típusának kiválasztása.

A műlencsék kiválasztása kulcsfontosságú, hogy a műtét után optimális látást érjen el a beteg. Fontos a műlencse anyaga és törőereje. A korszerű műlencse magas víztartalmú és akril polimer anyagú.

Törőerő szerint megkülönböztetünk egyfókuszú (monofokális) vagy többfókuszú (multifokális) műlencsét.

A monofokális lencsével a beteg vagy közelre vagy távolra fog élesen látni. Tehát a műtét után is szüksége lesz majd szemüvegre. Az általános gyakorlat szerint az orvosok távoli éleslátásra tervezik a műlencsét, olvasáshoz pedig olvasószemüveget fog használni a beteg.

A multifokális lencsék közelre és távolra is éles látást adnak. Tehát szemüveg-nélküliséget fognak biztosítani, képesek korrigálni az öregszeműséget is. Azonban a multifokális lencsék sem tökéletesek. Azon kívül, hogy rendkívül magas az áruk, jellemzően csökkentik a kontrasztérzékenységet, illetve gyakran okoznak problémát éjszakai vezetésnél is. Ezek a lencsék elsősorban távollátó betegek kétoldali beültetése esetén jelentenek előnyt.

A szürkehályog-eltávolítás menete

A szürkehályog-műtét körülbelül 45 percet vesz igénybe. A beavatkozást többnyire helyi érzéstelenítésben végzik (cseppérzéstelenítéssel vagy a szem mögé adott injekcióval); a műtét alatt a beteg ébren van, de nem érzi a beavatkozást. A legmodernebb technikákkal dolgozó szemészeti centrumokban törekednek csupán cseppérzéstelenítést alkalmazni, a szem mögé adott injekciót a lehetséges szövődmények miatt csak indokolt esetekben választják a szemész szakorvosok. Ritkán előfordulhat, hogy a műtétet altatásban végzik.

A műtét során apró bemetszést ejtenek a szemen, majd különböző technikákkal eltávolítják az elszürkült szemlencsét, és a helyére műlencsét helyeznek. Eleinte extra- és intracapsularis (tokon kívüli és belüli) műtéti eljárások voltak használatosak, ma már ún. fakoemulzifikációval végzett műtét vette át ezek helyét. A beavatkozás során nem lézer, hanem ultrahang segítségével törik fel az elszürkült lencsét. A műtét végeztével varratra nincsen szükség, a seb magától gyógyul.

A szürkehályog-eltávolítás után

Általában a műtétet követő órákban a beteg hazamehet, de segítségre lesz szüksége, mert autót műtött szemmel tilos vezetni. A műtét utáni napokban körülbelül 7-14 napon át fizikailag kímélt életmód javasolt, a szemet dörzsölgetni nem szabad. Ellenőrző vizsgálatok a műtét másnapján, majd egy hét és egy hónap múlva várhatók, addig antibiotikum- és szteroidtartalmú gyulladásgátló szemcseppet kell alkalmazni (2-6 hétig).

Ezeken kívüli javaslatok:

  • kerülni kell nehéz súlyok emelését, maximum 10 kg-ot lehet cipelni;
  • sportolást kerülni kell;
  • uszodába nem szabad menni kb. egy hónapig;
  • lehajolni szabad, de nem tartós ideig;
  • kerülni kell a poros, koszos levegőt;
  • lehet olvasni, főzni, fürdeni, de a szem környékét víz ne érje, samponos, szappanos víz sem, ezért néhány napig ne mosson hajat;
  • csak felforralt, majd kihűlt vízbe itatott steril gézlappal szabad törölgetni a műtött szemet és környékét;
  • napszemüveg hordása nem kötelező, azonban erős napfény esetén javasolt.

A műtét után a látásromlás megszűnik, bár a látás a műtét után még homályos, kell néhány nap, hogy feltisztuljon. Általában a műlencse egyfókuszú, ezért olvasáshoz valószínűleg továbbra is szüksége lesz szemüvegre, a dioptria ellenőrzése kb. egy hónap múlva esedékes. A modern prémium multifokális műlencsékkel lehetőség van akár olvasószemüveg nélkül is élni.

A műtét lehetséges szövődményei

A legsúlyosabb műtét közbeni szövődmény a szemlencse hátsó tokjának szakadása. A tok megszakadásával a beteg saját lencséje az üvegtestbe süllyed, melyet egy komolyabb műtéttel tudnak korrigálni. Ez egyben a műlencse-beültetés idejét is eltolja legalább hat héttel.

A műtét után ritkán előfordulhatnak szövődmények, amelyek közül a legsúlyosabb a szem gyulladása. A szemgolyó egészét érintő rendkívül súlyos gyulladás jeleit fel kell tudni ismerni: fájdalom, vörös szem, váladékozás, duzzanat, fényérzékenység, látásélesség-csökkenés. Ha ilyet észlel, azonnal forduljon szemészhez; gyógyszerre vagy újabb műtétre lehet szüksége. Ritka esetben előfordulhat a seb szivárgása vagy ödéma is. A műtét után évekkel jelentkező gyakori szövődmény az utóhályog, mely a szemlencse megvastagodott hátsó tokja (szekunder cataracta), ez a szövődmény a legújabb lézertechnikával gyorsan orvosolható.

Azonnal forduljon orvoshoz, amennyiben:

  • fájdalomcsillapító szedése ellenére fájdalmat érez a szemében,
  • látásvesztést észlel,
  • szemvörösség, szemgyulladás alakul ki,
  • szemhéj megduzzad,
  • úszó foltokat lát a szeme előtt.

Elolvasom a cikket