Kenyér vagy pirítós?

Szirtes Györgyi
2024. szeptember 29. vasárnap. 5:26

A szénhidrátokról rengeteg téves információ kering az interneten. Vannak olyanok, amelyek egészségesek.

A szénhidrátok a három makrotápanyag egyike, amelyek energiát és más tápanyagokat biztosítanak, amelyek elengedhetetlenek a szervezet napi funkcióihoz. A szénhidrátok beiktatása az étrendbe feltétlenül része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

A kenyér fogyasztása örök vitatéma. Van, aki a teljes kiőrlésű kenyérre, a barna kenyérre vagy éppen a kovászos kenyérre esküszik.

A következő nagy kérdés a pirítós. A teljes kiőrlésű gabonában gazdagabb kenyértípust pirítva a kenyér tápanyagdúsabbá válik, több rostot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot ad hozzá.

Egy kisebb kutatás táplálkozási előnyöket mutatott ki a pirított kenyér fogyasztásával kapcsolatban.

Egy tanulmány a kenyér glikémiás reakcióját vizsgálta különböző előkészítésekkel, beleértve a friss kenyérből készült pirítást és a fagyasztásból, majd kiolvasztásból készült pirítást. Azt találták, hogy mindkét előkészítésnél a kenyér pirítása alacsonyabb vércukorértékeket eredményezett.

Ugyanakkor azonban a pirítós (különösen a sötétebb pirítós) fogyasztása magasabb akrilamid-expozícióhoz vezethet. Az akrilamidot több egészségügyi szervezet is a valószínűsíthetően rákkeltő emberi anyagok közé sorolja.

De más kutatások szerint a pirítós és a sima kenyérszelet között még sincs olyan nagy különbség. Ugyanaz a kenyérszelet magában és pirítva közel azonos tápértékkel rendelkezik, ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, és – sajnos – nem lesz attól fogyókúrás, hogy megpirítjuk. A pirítás során csak vizet, kalóriát nem veszít.

Elolvasom a cikket